teisipäev, 9. märts 2010

Pelmeenid




Tegelikult tuleb siit ood raamatule. Ma olen nii-üli-väga rahul, et soetasin endale raamatu "Vene köök" (Maria Zaštširinski, Roman Zaštšerinski ja Igor Andrejev on autorid). Raske on valida, et millises järjekorras retsepte proovima hakata.
Kuna oli piisavalt aega, siis otsustasin pelmeene teha. See on tõesti seda vaeva väärt! Alguses läks ikka aega, aga hiljem olin ma juba päris osav, enda skaalas pelmeenitegijate seas. Muidugi oleks maitse veel parem kui kasutaksin lamba,-sea,- ja vasikaliha nagu retsept ette nägi. Minul oli lihapoest toodud segahakkliha.
Enne kui kevad täiega kohale jõuab, jõuate veel pelmeeniteo ette võtta ;) (Muidugi on (vist!) hulga lihtsam, kui võtta appi pelmeenitegemise vorm. Aga, kui sain mina hakkama, siis saad sina ka!)

Klassikaline pelmeenitainas

200 ml vett
1 muna
1 tl soola
0,5 kg jahu

Pane jahu lauale kuhja ja vajuta keskele väike süvend. Löö süvendisse muna, vala ettevaatlikult juurde vesi ja ära unusta soola. Sega rahulikult, kuni moodustub tainas. Pane valmis tainas toidukilesse ja hoia pool tundi külmkapis.

Täidiseks:
hakkliha (750g)
sibul
küüslauk
sool
pipar
(tüümian)

Täidise ained segad kokku ja asud aga pelmeene tegema.
Tee tainas pooleks ning rulli mõlemad umbes 1,5 mm paksuseks. Vajuta klaasiga (pitsiga) ringikujulised tükid ning pane iga tainaringi keskele hakklihatäidist. Vajuta ääred kokku ja hoia valmis pelmeene jahuga ülepuistatud lõikelaual. Jätka seni, kuni jätkub tainast ja täidist.

3 kommentaari:

Tibu ütles ...

Mina tegin munata ja ka täitsa arvestatav taigen. :D

Vivian ütles ...

Ma olen korra veel proovinud pelmeene teha ja noh sellest ei taha kohe rääkidagi :) Kuid ma üldse ei mäleta, kas oli kah vist munata... igal juhul kui tuhin jälle peal, siis teen sellesama retsepti järgi :)

meriliisu ütles ...

Kui kasutada kõiki kolme lihasorti, siis kas vahekorrad peaksid olema võrdsed? Mul Tupperware pelmeenivorm olemas aga pole siian teinud :)