pühapäev, 8. veebruar 2009

Sefiiritort




Elu esimene sefiiritort on nüüd kah tehtud. Elama jäin. Ma polnud isegi kunagi mõelnud, et kunagi seda katsetan kodus teha. No hea küll, sefiir polnud nii tihe kui poest ostes (ja mõnikord pole poes kah tihe), aga seda rohkem vahustades võib olla tuleb tihkem. Nii, et mina jäin esimese korra kohta päris rahule. Lisete arvates oli see liiga hea :) Igal juhul, kes oskab miksrit käes hoida võib seda katsetada.

Biskviidi tegin 5 munast, lisasin samapalju suhkrut ja jahu. Vahustasin munad suhkruga, lisasin jahu, segasin ühtlaseks. Valasin küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpsetasin 200 kraadi juures 10 minutit. Lasin jahtuda.
Samal ajal tegin tordi vahele täidise. Selleks segasin kokku pohla-õunamoosi, kohupiima (250g) ja toorjuustu (100g).
Lõikasin põhja pooleks. Niisutasin mahlaga. Panin täidise vahele ning niisutasin ülemist kihti samuti. Panin jahedasse seisma.

Sefiiri valmistasin:
4 munavalgest
300 g suhkrust
sidrunihappest
vett niipalju, et suhkur märg oleks

Kaalun suhkru potti, kuhu lasen mõne supilusikatäie vett, et suhkur niiske oleks. Kui siirup keema hakkab panen munad vahustama. Parja siirupi keetmiseks läheb aega umbes 7 minutit. Siirup peab jääma paksem kui vesi ja kui lusikalt lasta alla valguda, siis jääb viimasest tilgast niit. Valan siirupi vahustatud munavalgete sisse ja lasen vahustuda kuni tundub valmis olevat. Hea seletus küll, aga muudmoodi ma ei oska :) Vahetult enne vahustamise lõpetamist lisan natuke sidrunhapet. Ja siis pole muud kui panna sefiir tordipritsi ja pritsida tordile just seda, mida tahad.

On ju lihtne?

Kommentaare ei ole: