teisipäev, 22. september 2009

Väikesed pirukad kukeseente ja lõhega.




Jõudsin lõpuks niikaugele, et proovisin teha soolaseid pirukaid, mille mõte mul ammu peas keerles. Tänu õnnelikule juhusele sain ma suitsulõhe (unustati mu külmkappi :D ) ja kukeseened korjasin ma ise metsast. Iseenesest pirukaid teha oli kerge. Võib olla see hirmutab, et mätsi igaüht, aga lõpptulemus on seda väärt. Ausalt. Eriti veiniga. (Ma pole küll proovinud, aga kujutlusvõime töötab.) Olgu veel öeldud, et ei pea üldse tegema kahe täidisega. Lihtsalt mina mõtlesin, et kui tegemiseks läheb, siis proovin mõlemaid.
Räägiks nüüd lähemalt tegemisest ka.

Vaja läheb (12 piruka tegemiseks muffinipannis):

3 dl jahu
125 g võid
soola
2 spl. külma vett

Täidis nr. 1:
kukeseened
toorjuust ("Farmi" originaal)
sibul
sool
pipar
(törts) koort
riivitud juust

Täidis nr. 2:
suitsulõhe
porru
toorjuust
sool
(sidruni)pipar
till (mida minul polnud, aga tundsin väga puudust)
koor (samuti törts)
riivitud juust
kirsstomateid

Taigna jaoks haki või jahuga, lisa sool , kui kõik ühtlaseks puruks tehtud, lisa lõpuks vesi ning sega ühtlaseks taignaks. Pane täidise tegemise ajaks külmkappi.
Praetud seente juurde sega sibul (ka sibula võib eelnevalt ära praadida, siis on mõnus praesibula maitse), toorjuust, maitseained ja koor.
Puhastatud lõhe juurde lisa tükeldatud porru, maitseained, koor ja till. Sega segamini.
Võta taigen, jaga 12 vormi ja vooderda põhi ning osaliselt ääred (mitte väga kõrgelt). Tõsta täidis sisse. Raputa igale peale riivitud juustu. Lõhetäidisega pirukatele panin enne juustu veel pooleks lõigatud kirsstomatid peale. Pane ahju 12-15 minutit 225 kraadi juurde ning valmis nad ongi!

Kommentaare ei ole: