Üks päev pesin nõusid ja mõtlesin, et peaks täna midagi küpsetama, magustoiduks või nii. Hakkasin siis peast läbi laskma, mida küpsetada. Midagi liiga keerulist ei tahaks, samas ei taha midagi tavalist, mida alati tehtud saab (näiteks pannkooke). Nägin banaane aknalaual ning turgatas pähe, et võiks banaanikeeksi teha. Kuna Kadi pidi minu juurest läbi tuiskama enne lõunamaale lendamist siis tahtsin tallegi pakkuda, aga no inimesel oli ju niiiiiii kiire. Keeks tuli välja nagu keeks ikka. Järgmine kord võiksin peale šokolaadi sulatada. Retsepti võtsin "Pere ja Kodu" retseptilisast.
2 banaani (mida küpsemad, seda parem)
175g võid või margariini
1,5dl suhkrut
3 muna
4dl nisujahu
2tl küpsetuspulbrit
2tl vanillsuhkrut
Vajuta banaanid kahvliga püreeks. Vahusta toasoe rasvaine suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega küpsetuspulber jahuga, lisa tainale, pane hulka ka vanillsuhkur. Lõpuks sega hulka purustatud banaanid. Vala tainas võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud keeksivormi. Küpseta 180 kraadi juures 40-50 minutit, kontrolli tikuga küpsust. Lase keeksil 10-20 minutit vormis jahtuda ning kummuta välja.
Minule pidi külla tulema Kadi oma Timmuga. Tulidki. Selleks tähtsaks sündmuseks tegin kahte sorti kerget salatit ning elu esimese šokolaadikoogi. No salatid salatiteks, tulid välja nagu tavaliselt, aga kook oli mulle suureks üllatuseks super. Ma pole julgenud teha, kuna arvasin, et tuleb liiga vänge. Retsepti juures on öeldud, et serveeri pisut jahtunud vanillijäätise või vahukoorega, aga kohvi kõrvale oli samuti hea. Omamoodi on võib olla see kasuks, et pole enne proovinud... muidu ma juba veereks :D Nüüd juba mõtted liiguvad, et mis puhuks uuesti seda teha võiks. Ahjaa, retsepti võtsin "100 kooki2".
200g võid
2 1/2 dl suhkrut
2tl vanillsuhkrut
4 muna
250g tumedat šokolaadi
2 tl küpsetuspulbrit
3 dl jahu
1/2 tl soola
2 dl kohvikoort
Sulata kastrulis või ja šokolaad. Lisa ühekaupa ja pidevalt vahustades munad. Sega juurde suhkur ja koor. Sega omavahel kuivained ning sõelu šokolaadisegusse. Sega läbi ja kalla võitatud ning jahuga ülepuistatud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga vormi. Küpseta 175 kraadi juures 50 minutit. Küpsemise lõüupoole võid koogi katta fooliumiga. (Mina seda ei teinud.) Peale raputasin läbi peene sõela kakaopulbrit.
Siin siis näide, et vahel ma eriti laisk ja võtan vaid sügavkülmast taina ning teen soolase täidise ning magusaks kõlbab õun ideaalselt. Sedakorda oli minu selline küpsetemine tingitud sellest, et mul ütles sügavkülm ülesse, kus tainas ning seened sees :) Õunu leidsin veel puu alt.
Soolane pirukas
Selge see, et seda täidist võib vastavalt kapi sisule muuta. Mina panin kaks mugulsibulat, mille praadisin, panin juurde ribadeks lõigatud suitsusingi ja lõpuks võtsin sügavkülmast kukeseened. Põhjaks rullisin pärmi-lehttaigna lahti, panin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõikasin terava noaga väiksed ruudud peale, et tainas mullitama ei hakkaks ning eelküpsetasin. Peale küpsetamist panin segu tainale ja raputasin kogu plaadi riivjuustuga üle. Panin veel ahju, kuni juust sulas ja ääred kuldseks läksid.
Magus õunasai
Tainaga talitasin samamoodi. Eelküpsetatud põhjale ladusin õunaviilud (võiks ära koorida) puistasin üle kaneeli-suhkruseguga ning viskasin ka peotäie rosinaid peale. Ahju seniks kui kuldne välja näeb :)
Neid pirukaid olen korra proovinud teha. Külla tulid Ilona ja Edgar. Minu meelest õnnestusid päris hästi. Kuigi loll on vist teha siis soolast, kui mul sellised külalised, kes minu magusaid küpsetisi nillivad :D Mina, kellele ei maitse sinihallitusjuust, leidsin et need muffinid on küll selle juustuga väga head. (Teine toit, kus ma seda söön on pasta kana ja sinihallitusjuustuga, aga see selleks :D) See retsept on võetud ajakirjast "Anne", kus neid muffineid teeb kultuuriminister Laine Jänes isiklikult :)
750g lehttainast
150g Nõo pitsakatet
100g riivjuustu
50g sinihallitusjuustu
100ml kohvikoort
1 muna
1 väike konserv ananassitükke
Kuumuta pliidil koor, lisa mõlemad juustud ja lase sulada. Tõsta pott pliidilt, jahuta pisut ja lisa segule muna. Seejärel sega hulka pitsakate ning ananassitükid. Sega korralikult. Rulli lehttainas lahti ja lõika 10*10 suurused ruudud. Aseta lehttaina ruudud muffinivormidesse. Kalla igasse vormi segu just parasjagu vormi ääreni. Suru taina nurgad neljaks kokku. Küpseta eelnevalt kuumutatud ahjus 200 kraadi juures 30 minutit. Kaunista petersellilehekestega.
Vot kuklid on küll sellised asjad, mida ma ise tegelikult ei söö :D Või noh, enda tehtud ma ühe maitsen ikka ära. Ma ei söö vahukoort ja seepärast jäävadki kuklid minu poolt söömata. Aga teen korra aastas neid hea meelega. See retsepti järgi tehes, tulevad kuklid mõnusalt kardemonised ja teate milline lõhn veel on.... mmm.
5 dl piima
50g pärmi
1 tl soola
2 dl suhkrut
1tl vanillsuhkrut
2 tl kardemoni
16 dl jahu
200 pehmet võid
Vahele:
8 dl vahukoort
1 1/2 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillsuhkrut
Määrimiseks: muna
Peale: raesuhkrut, tuhksuhkrut
Kuumuta piim käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega juurde vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni taigen lööb käte küljest lahti. Kata kauss rätikuga ja lase taignal kerkida soojas umbes pool tundi. Kuumuta ahi 225 kraadini. Sõtku taigen alla ja kummuta kergelt jahuga ülepuistatud lauale. Sõtku veel veidi ja vormi 25 ümmargust pallikest. Pane kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel 5 minutit kerkida. Määri lahtiklopitud munaga ja puista peale raesuhkrut. Küpseta 10 minutit ja lase rätiku all jahtuda. Vahusta vahukoor, tuhksuhkur ja vanillsuhkur tugevaks vahuks. Lõika jahtunud kuklitelt ülemine osa pealt ära ja pritsi kondiitripritsiga või tõsta lusikaga peale vahukoort. Puista üle rae-ja tuhksuhkruga.
Mis jõulud need ilma piparkookideta on? Selliseid pole olemaski. Vähemalt minu jaoks. Ja minu ema jaoks. Ta ikka pidevalt kiidelnud, et võib kasvõi suvel neid süüa. Sel emadepäeval tegin talle piparkooke :D Sõi küll. Viimati tegin siis sellise retsepti järgi. Ning varsti tuleb jälle see aeg, kui ma selle retsepti järgi piparkooke teha saan.
250g küpsetusmargariini
2dl väikese kuhjaga suhkrut
1,5dl tumedat siirupit
2sl piparkoogimaitseainet
2muna
1sl soodat
0,5tl soola
8dl jahu
Mõõda rasvaine, suhkur, siirup ja maitsesegu keedunõusse, lase segades korraks keema tõusta ning seejärel täielikult jahtuda. Mikserda segu kohevaks ja lisa energilist vahustamist jätkates kordamööda toasoojad munad. Sega sooda ja sool jahuga ning sega tainasse. Hoia kinnikaetult jahedas vähemalt järgmise päevani. Rulli tainas õhukeseks ja riputa peale suhkrut, suru see tainarulliga kergelt sisse. Küpseta piparkooke 175 kraadi juures umbes 6 minutit.