neljapäev, 29. aprill 2010

Keerusaiad vaniljekreemi ja rabarbariga







Eilsest Ragne kirjast jäi kummitama vanillipuding ning täna ma siis käisin ja mõtlesin, et peab ka vaniljega midagi tegema. Kuna ilm oli üle ootuste kehva (või on mul tõesti halb riietus) ja poodi minna ei tahtnud, siis vaatasin kapid läbi ja välja mõtlesin! Alustasin sellest, et tegin väikese koguse pärmitainast ja asusin tegema vaniljekreemi. Kuna rabarbarihooaeg on ka alanud, siis tuli mõte neidki saia sisse peita... Ma ei tea, miks mulle meeldivad just keerusaiad, kuid saiade peale mõeldes, kujutan ikka keerusaiu ette, midagi maitsvat vahele pandud. Saiad kerkisid päris priskeks, kui ühe saia sööd, siis kõht kohe punnis ka :)


Pärmitaigen:


250 ml piima
25 g pärmi
50-75 g suhkrut
75 g margariini või võid
natuke soola
400-450 g jahu

Pane piim soojenema koos margariiniga, samal ajal sega pärm natukese suhkruga vedelaks. Vala juurde piim, lisa sool ja ülejäänud suhkur. Hakka osade kaupa jahu juurde panema kuni on saavutanud paraja paksuse. (Tavaliselt kulub enam vähem kogu jahu ära.) Taigen panna sooja kohta kerkima kuni on kahekordseks kerkinud.

Sel ajal tegin valmis vaniljekreemi. Selleks läks vaja:

200 ml piima
2 muna
85 g suhkrut
2 spl jahu
umbes pool tl vaniljesuhkrut

Üle poole piimast panna keema. Sega kausis lahti munad suhkruga, lisa jahu ning ülejäänud piim. Kui piim tõuseb keema sega juurde munasegu. Hoia kuni keemiseni pliidil, vahel ikka segades, muidu võib põhja kõrbeda. Tõsta pliidilt ning lisa juurde vaniljesuhkur.

Vahele panin veel: mõne lühikese jupi rabarbarit, mille tükeldasin ära ja segasin paari lusikatäie suhkruga ning veidikese kaneeliga.

Kerkinud taigen rullida lahti jahusel laual. Peale määrida jahtunud vaniljekreem, puistata peale rabarbaritükid. Keerata rulli ning lõigata parajad jupid. Pintseldada lahtilöödud munaga üle ja lasta veidi kerkida. Pane ahju 200-225 kraadi juurde kuni saiad on valmis.

2 kommentaari:

Ragne ütles ...

,,,minul valmis ka eile esimene rabarberikook, õhtul ka kindlasti blogin sellest.

PS Eile sõitsin just Su majast mööda, oleks vaid teadnud, mis Sul ahjus olid:)

Vivian ütles ...

Ihii Ragne. Ma eile postitust tehes mõtlesin, et tahaksin lõhna ka juurde lisada...
Sinu postitust juba ootan pikisilmi :)