neljapäev, 8. oktoober 2009

Vahukoorega kringel



Ühe vihmase ja liiga tuulise ilmaga pole muud midagi targemat ette võtta, kui katsuda teha kringlit, milles on vahukoor sees. Te ju nõustute? Minu juurde tuli ka Kristel, kes oli vaatleja rollis. Aitäh talle.
Mida ma siis lõpptulemuse kohta oskan öelda? Kuna ma tegin ka tavalist kreemi ja õunaga varianti, siis ahjusoojana tee kõrvale, sõime kolmekesi ühe väiksemat sorti kringli korraga ära. Nii hea lihtsalt oli. Vahukoorega kringel oli samuti hea. Suurematele vahukooresõpradele peaks vahukoort ehk rohkem olema, aga minu jaoks oli täitsa paras.

Taigen:
450 g jahu
3 spl suhkrut
50 g margariini
1 muna
25 g pärmi
natuke soola
1 klaas (2 dl) vett
1 klaas (2 dl) rosinaid
(safranit, kardemoni)

Taina teed nagu ikka. Pudistad pärmi kaussi, segad suhkruga. Lisad käesooja vee, toasooja muna ning margariini. Rosinad pane ikka ka, soovi korral, koos maitseainetega vedeliku sisse. Lõpuks lisa jahu. Sõtku veidi ning pane tuuletõmbuseta kohta kerkima.

Vahepeal tee kreem.
Selleks läheb vaja:
muna
piima
suhkrut
jahu
vaniljesuhkrut

Ma teen seda kreemi suhteliselt umbes. Seekord tegin tainast kahekordselt ning kreemi jaoks võtsin 2 muna, 2 klaasi piima, kolmveerand klaasi suhkrut, 3 spl jahu ning näpuotsaga vaniljesuhkrut. Veidi jäi kreemi üle ka, sest vahukoore kringlisse panin ma vaid natuke kreemi.
Valad poolteist klaasi piima kastrulisse, paned suurema osa suhkrut sisse ning keerad tule alla. Klopid kausis munad suhkruga lahti, lisad jahu ning ülejäänud piima. Kui kastrulis piim keema tõuseb valad munasegu piimasse, lased keemiseni pliidil olla, lisad veel vaniljesuhkru ning paned jahtuma. (Vahepeal sega, et nahk peale ei tekiks.)

Kui taigen on kerkinud jaga see pooleks. Rulli lahti ning pane veidi kreemi. Aja laiali ning hakka pikemast servast kokku rullima. Saad ühtlase "vorsti" mis katsu tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sõlmi otsad omavahel kokku, et tekiks ring. Määri pealt munaga ja lõika kääridega sälgud sisse. Jäta kerkima. Ahi eelsoojenda 225 kraadini. Kui kringel on parajalt kerkinud pane ahju. Aega ma küll öelda ei oska, aga näed välimuselt kui kringel valmis on.(Kui kringel on pealt juba pruunimaks värvuma hakanud, alanda kuumust 180 kraadini.) Lase kringlil täielikult jahtuda enne, kui seda vahukoorega täitma hakkad.
Vahukoore täidiseks vahusta koor suhkruga. (Mina lisasin natuke ka vahukooretugevdajat, mille leidsin pika otsimise peale Selverist.) Tordipritsiga lased aukudest vahukoore sisse. Ning väikesed tupsud ka peale. Veidi tuhksuhkruga üle ja valmis ta ongi.

1 kommentaar:

Ragne ütles ...

oi põnev-põnev....