Siia kogun kokku toidud, mida olen ise küpsetanud ning üles pildistanud. Nii saavad kaks minu hobi kokku :) Iga retsepti juures on minu lühike kommentaar, kus, mis ja milleks ;)
neljapäev, 13. august 2009
Marineeritud kurgid
Selles, et nii pikk vahe on sisse jäänud siia kirjutamisse, süüdistage valmivaid köögivilju. :) Mõni päev venib lausa öösse.Aga eks ma üks ööinimene ole, õhtul hea rahulik teha, kui ülejäänud pere magab. Sügavkülmas on ruumi veel seentele ja üks sahtel peab ju jääma jäätise ja pelmeenide jaoks... purke on veel tühju küll, aga eks need jõuab veel täita. Letšod ja suvikõrvitsahoidised, marineeritud seened puha tegemata ju!
Nüüd siis sellest retseptist. Ma ei teagi mitu aastat ma kurke juba marineerin. Olen katsetanud muid retsepte kah, aga ikka pöördun selle retsepti juurde tagasi. Üha enam on see kurkidega mässamine mulle meeldima hakanud. Kurgid on kenasti seisnud (kui just enne ära ei sööda). Need on krõmpsud ja mitte magusad. Sünnipäevalaual on tihti kurgiviilud, mida armastatakse niisama krõmpsutada. Mõnusat marineerimist.
PS! Ärge laske end kuumutamisest ära kohutada, see näib esialgu hullem kui tegelikult on.
Panen siia retsepti, mis on arvestatud 2 kilo kurkide kohta.
2 kg kurke
1,2 l vett
2 spl soola
1 spl suhkrut
3-4 spl 30% äädikat
tillivarsi
mustsõstralehti
küüslauku
Pese hoolikalt kurgid. Purgi põhja puista pestud ja peenestatud till, mustsõstralehed ja küüslauk (tükkideks lõigatult). Lao kurgid purki, võimalikult tihedalt.
Tee marinaad: mõõda vesi potti, lisa kohe sool ja suhkur, kui keema tõuseb keera tuli alt ning lisa äädikas.
Keev marinaad vala ettevaatlikult kurkidele. Purgid täida marinaadiga ääreni. Pane kaaned lahtiselt peale. Suurde potti, kus kuumutama hakkad, lase umbes pool potti vett, pane põhja köögirätik (vette siis) sinna aseta niipalju purke kui mahub. Mina kuumutan tavaliselt kolme purgi kaupa. Kirjade järgi peaks kuumutama 80 kraadi juures 10-15 minutit 1 liitrist purki, 2 liitrist 20 minutit ja 3 liitrist 25 minutit.
Peale kuumutamist võtan purgid veest välja, keeran kaane kohe kinni ja jätan jahtuma. Ma ei tea, kui kuum vesi purkide ümber on, aga tavaliselt see keema ei lähe, st ei tohiks lasta. Ja kuumutan seni, kuni kurgid muudavad värvi. Umbes selline aeg lähebki nagu eelnevalt kirja panin.
Nii tehes peaks kurgid seisma ka veidi soojemas ruumis. Mina küll viin keldrisse.
Labels:
soolane
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar