esmaspäev, 8. juuni 2009

Itaalia maaleib - ciabatta



Juba ammu võtan hoogu, et teen seda küpsetist. Ise veel mõtlesin, et kui keegi teine seda ei söö, siis söön ise kõik ära. Noh nii tugev ma muidugi pole. Kuigi täna sõin ühe pätsikese küll ise ära. Ega ma oskagi eriti suurt midagi lisada. Ma annaks maitsta, see räägib enda eest :) Juurde tegin küüslauguvõid murulauguga.
Tänusõnad jahu eest Kristelile!

25 g pärmi
5 dl vett
0,5 dl oliivõli
4 dl rukkipüüli
umbes 6 dl nisujahu
soola
kuivatatud ürte

Murenda pärm kaussi. Soojenda vesi ja oliivõli käesoojaks. Lisa sool, veidi kuivatatud ürte, rukkipüül ja suurem osa nisujahust. Sõtku taigent seni, kuni lööb kausi küljest lahti. (Ma pean nüüd üles tunnistama, et minul jäi see taigen suhteliselt selline, et käte küljes oli küll kenasti. Kausi küljest kah lahti ei löönud. Paningi peale mõningast sõtkumist ikkagi kerkima. Peale kerkimist oli parem, sõtkusin veidi jahu veel juurde ning vormisin pätsid valmis.)
Lase taignal soojas kohas kerkida umbes 30 minutit. Tõsta taigen jahuga ülepuistatud lauale ja sõtku ülejäänud jahu juurde. Jaga taigen 6-8 tükiks ja rulli umbes 10*20 cm suurusteks ristkülikuteks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Lase veel umbes 30 minutit kerkida. Eelsoojenda ahi 225 kraadile. Küpseta leibu ahju keskosas umbes 15 minutit. Tõsta küpsetusrestile jahtuma.

Kommentaare ei ole: