kolmapäev, 18. veebruar 2009

Ürdigrissinid



Olete kuulnud ürdigrissinidest, milles pole õieti ürte sees? No nüüd kuulete. Küll põgusalt, aga siiski. Ihii. Tuli mõte need vigurid ära proovida ning oh üllatust, ürdid olid otsa saanud. Tegelikult nägi retsept üldse ette värskeid ürte. Ja mitte täisterajahu. Aga rääkides neist grissinidest, siis ma usun, et hakkan neid tihti tegema. Eriti suvel. Paremad kui krõpsud. Tervislikumad kah. Järgmine kord proovin siis ürtidega.
Ahjaa, see asi kah veel, et kui tahad krõbedamaid, siis teed peenemad pulgad ning paksemad jättes saad tainasemad pulgad.

25 g pärmi
2 dl vett
0,5 dl õli
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 muna
1 dl hakitud ürte (basiilikut, tüümiani, punet)
7-8 dl jahu (mille osaliselt asendasin täisterajahuga)

Määrimiseks:
piima

Murenda pärm käesooja vette. Sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa õli, sool, suhkur, muna, ürdid ja jahu. Sõtku taigen elastseks ja ühtlaseks. Lase taignal kerkida soojas tuuletõmbuse eest varjatud kohas umbes 40 minutit. Kummuta taigen jahuga ülepuistatud lauale ja sõtku veel kord hästi läbi. Jaota taigen tükkideks. (Sellest kogusest peaks saama 30, aga kui tahad krõbedamaid ja seega peenemaid, saad rohkem). Veereta tükid umbes 25 cm pikkusteks sõrmejämedusteks pulkadeks. Tõsta pulgad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase pulkadel kerkida ahjuplaadil umbes 20 minutit. Ära kata rätikuga! Keera ahi 175 kraadile. Määri pulgad piimaga. Küpseta ahju keskosas umbes 20 minutit. Jahuta restil.

Kuna mul ju ürte eriti polnud (midagi kraapisin topsidest kokku), siis pigistasin ühe küüne küüslauku sisse.

Kommentaare ei ole: