reede, 4. detsember 2009

Jõulune küpsisetort




Õnneks pole just palju vaja. Täna pani silma särama, kui nägin, et Laima ongi jälle müügile toonud küpsisevälimusega piparkoogid. (Ma mõni aeg tagasi juba nillisin poes ringi, et kas juba on?) No meenub kohe, kuidas nõukaajal sai Lätist käidud neid piparkooke toomas. Lehmakomme ka, neid õigeid. Ahjaa, lepatriinu karamellid olid ju ka veel. Ma nüüd muidugi ei tea, palju mina kaasas olin, aga vanemad käisid küll. Sellest ajast peale ma armastan neid piparkooke! No täna olin ma tagasihoidlik ja piirdusin 3 pakiga.
Juba koduteel hakkas mõte jooksma, et teeks seekord tordi. Mõeldud-tehtud. Vahele tegin kaks täidist. Ühes kasutasin vaarikamoosi (minu lemmik!) ja teises apelsinimoosi. Teate, mulle kui piparkoogisõbrale see tort väga maitses. Üllatus-üllatus. Soovitan mõnel minusugusel (piparkoogihullul) seda proovida. Mahendamiseks võib täidises kasutada ka kohupiima... Või lasta veel sealt edasi mõte lendama. Ma tahtsin piparkookide vahele just sellist natuke mahedamat, samas ikka maitsekat täidist.

3 pakki Selga piparkooke

Täidis vaarikamoosiga:
toorjuust (150g)
suhkrut maitse järgi
vaarikamoosi samuti maitse järgi
hapukoort 1 dl

Täidis apelsinimoosiga:
toorjuust (150g)
apelsinimoos, maitse järgi
suhkur, maitse järgi
hapukoor 1 dl

Kaunistamiseks šokolaadi

Valmistamine on imelihtne. Segad mõlemad täidiseained (erinevas kausis, Ilona). Laod alusele 3*4 küpsised, paned ühe kihi, siis küpsised teise täidise, jälle küpsised ja veelkord esimest täidist jne. (Ma sain mõlemi täidisega kaks kihti.) Paned seisma mõneks tunniks või üleöö. Pealmiseks kihiks jäi minul apelsinimoosiga täidis, mille peale tõmbasin juurviljanoaga laastud peale.

5 kommentaari:

Pia ütles ...

Proovin kindlasti, armastan piparkooke!

Vivian ütles ...

Vaieldamatult parimad asjad jõulude ajal on piparkoogid!
Nüüd olen mõelnud, et mahedam jõhvikatäidis oleks omal kohal :)

Anonüümne ütles ...

küpsetad küpsetad aga et saadaks ka midagi smartpostiga kasvõi :P

Anonüümne ütles ...

muide lehel olev link "vaata minu täielikku profiili kõlab kuidagi kahtlaselt :DD

Vivian ütles ...

Oot ananüümne, küll tuleb ka sinu smartposti päev :D