neljapäev, 29. aprill 2010

Keerusaiad vaniljekreemi ja rabarbariga







Eilsest Ragne kirjast jäi kummitama vanillipuding ning täna ma siis käisin ja mõtlesin, et peab ka vaniljega midagi tegema. Kuna ilm oli üle ootuste kehva (või on mul tõesti halb riietus) ja poodi minna ei tahtnud, siis vaatasin kapid läbi ja välja mõtlesin! Alustasin sellest, et tegin väikese koguse pärmitainast ja asusin tegema vaniljekreemi. Kuna rabarbarihooaeg on ka alanud, siis tuli mõte neidki saia sisse peita... Ma ei tea, miks mulle meeldivad just keerusaiad, kuid saiade peale mõeldes, kujutan ikka keerusaiu ette, midagi maitsvat vahele pandud. Saiad kerkisid päris priskeks, kui ühe saia sööd, siis kõht kohe punnis ka :)


Pärmitaigen:


250 ml piima
25 g pärmi
50-75 g suhkrut
75 g margariini või võid
natuke soola
400-450 g jahu

Pane piim soojenema koos margariiniga, samal ajal sega pärm natukese suhkruga vedelaks. Vala juurde piim, lisa sool ja ülejäänud suhkur. Hakka osade kaupa jahu juurde panema kuni on saavutanud paraja paksuse. (Tavaliselt kulub enam vähem kogu jahu ära.) Taigen panna sooja kohta kerkima kuni on kahekordseks kerkinud.

Sel ajal tegin valmis vaniljekreemi. Selleks läks vaja:

200 ml piima
2 muna
85 g suhkrut
2 spl jahu
umbes pool tl vaniljesuhkrut

Üle poole piimast panna keema. Sega kausis lahti munad suhkruga, lisa jahu ning ülejäänud piim. Kui piim tõuseb keema sega juurde munasegu. Hoia kuni keemiseni pliidil, vahel ikka segades, muidu võib põhja kõrbeda. Tõsta pliidilt ning lisa juurde vaniljesuhkur.

Vahele panin veel: mõne lühikese jupi rabarbarit, mille tükeldasin ära ja segasin paari lusikatäie suhkruga ning veidikese kaneeliga.

Kerkinud taigen rullida lahti jahusel laual. Peale määrida jahtunud vaniljekreem, puistata peale rabarbaritükid. Keerata rulli ning lõigata parajad jupid. Pintseldada lahtilöödud munaga üle ja lasta veidi kerkida. Pane ahju 200-225 kraadi juurde kuni saiad on valmis.

neljapäev, 22. aprill 2010

Saiakate lõhega










Ei saa enne ikka magama minna kui pole rääkinud lihtsast saiakattest. Tegelikult ma usun, et enamus inimesi on seda või sellelaadset katet isegi teinud. Kuid ikka ma kuulen, et peaksin ka kõige lihtsamad asjad üles riputama, sest vahel ei tule inimesed ise nii lihtsa asja pealegi. See on küll õige, et vahel unustad lihtsad asjad ära.

Mina tegin sellise saiakatte nii:

kuumsuitsulõhet (no puhastades võis seda olla 200-300g)
paar lusikatäit majoneesi (täpselt nii vähe kui võimalik ja kuipalju vajalik)
1 keedetud muna
tilli
soola, (sidruni)pipart

Puhastasin kala ja segasin hakitud muna ning ülejäänuga kokku. Röstitud saia peale on see justkui loodud!


Illustreerivad pildid on seekord isemoodi, kuna tegin pilti pojast, kes seda saia mõnuga sõi ;)

laupäev, 17. aprill 2010

Minu jäätisetegu




Tegelikult on mul olnud kolm jäätisetegu nüüdseks seljataga. Alguses ei saanud vedama, nüüd pidama... nagu tüüpiline eestlasele kohane. Muidugi sain ma innustust Ragne blogist, kuigi päris tema moodi jäätist pole siiani teinudki. Vist. Kuid ma jõuan, sest näiteks Geisha on mu lemmikute hulgas :)

Jäätise tegemiseks läheb vaja:

6 dl vahukoort
1 purk kondenspiima (tavalist, suhkruga)

Vahustan vahukoore, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisan kondenspiima ja segan kenasti segamini. Siis tõstan ma selle saadud segu kaheks, st ma teen korraga kahe erineva maitsega jäätist. Sellest kogusest saan ma kaks 800ml topsi enam-vähem täis.

Nüüd tuleb see koht, kus peaksin rääkima, millega ma jäätise maitsekamaks muudan, aga mul on maitse ja silma järgi doseerimine :)
Toon mõned näited, mis maitsega jäätist olen teinud.

Kõige popim on vist sidrunijäätis. Maitse ja silma järgi panen hästi ära pestud riivitud sidrunikoort ja mahla.
Olen ka teinud sidruni-kookosejäätist. Kookoshelbed röstin eelnevalt kuival pannil ära ja lisasin vaid sidrunimahla. Sellesse segusse panin ka sidruniessentsi.
Šokolaaditükkidega-vaniljejäätist olen samuti teinud. Kasutasin tumedat apelsinišokolaadi. Hakkisin peeneks ja segasin algse segu hulka. Muidugi panin ka vaniljesuhkrut juurde.
Veel meenub mulle, et olen teinud tiramisu maitselist jäätist. Tegelikult ma ei tea, kas päris nii seda nimetada saab. Panin sisse mõne tiramisumaitselise küpsise (peeneks tehtuna), cappuccino-pulbrit ja Kalevi pralinee komme.

Lõppkokkuvõtteks võin öelda, et mida lähemale suvele, seda kindlamalt võin väita, et sel aastal suvel söödavast jäätisest teen ma ise. Eriti jahutav on sidrunijäätis. (Mul juba mõte jookseb, et järgmine kord asendan osa sidrunist laimiga, segu jääb ju toredamalt suvisema väljanägemisega.)
Ehk suutsin natukenegi inspireerida kedagi jäätist tegema ;) (Kuigi praegune ilm ei soosi just jäätist sööma/tegema, aga suur ja soe kevad pole kindlasti enam kaugel. Õhus on ju tunda, eks :) )

teisipäev, 13. aprill 2010

Beseed






Lõpuks võtsin "ei-viitsimise" kokku ja postitan esimesena nädalavahetusel tehtud beseed. Tegin tavalisi valgeid ja mina suure kohvimaitseliste toitude sõbrana (iroonia on selles, et ma joon vaid ühe tassi kohvi päevas, aga see lõhn ja kohvi tegemine... seda võiksin ikka palju-palju rohkem nautida päeva jooksul)leiutasin ka kohvimaitsega beseed. (No leiutasin on ilmselge liialdus, aga noh mõte ikka.) Lastele muidugi maitsesid need väga. Või noh, kohvimaitselised pidid kanged olema :)) Igal juhul said need maiused suhteliselt kiiresti otsa ning külalistele pean uued tegema.

Tegemiseks läheb vaja:

6 munavalget
4 dl suhkrut
cappuccino lahustuvat pulbrit (oli vist midagi sellist?)

Vahusta munavalged suhkruga väga kõvaks vahuks.Tee saadud vaht kaheks, ühele poolele lisa juurde kohvipulber (mina panin 3 spl.) Pritsi tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud plaadile kenad kuhjad ning pane 100 kraadisesse ahju umbes 2 tunniks kuivama.

Mulle meenus, et need kohvibeseed ei ole üldse nii ilusa õhulise olemisega, kuna see osa, mis ma kohviga segasin polnud kannu põhjas vist nii vahus, kui pealmine ja teiseks ma kuivatasin neid vist kauem ka... Aga eks vigadest õpitakse ;)