pühapäev, 28. veebruar 2010

Marja-kookosekook



Vot sellist kooki saab teha, kui lased samamoodi palju rohkem (rõhk sõnal palju) kohupiima tuua, kui vaja on. Nagu seda tegin mina. Kuna ma pole teab mis suur kohupiimasõber, eriti küpsetatult, siis olin ma täitsa hädas. Kuni avasin raamatu "100 kooki 2" ja leidsin koogi, kuhu läheb 1 kg kohupiima! Mõtlesin, et tüki ma ikka ise proovin ja ülejäänu söödan perele sisse :) Või kutsun kellegi külla ja sunnin sööma. Nüüd tean, et homme söön vähemalt tüki veel... kui mitte rohkem.
Väikese valearvestuse tegin ma ka. Mul tuli nimelt vaarikakook peaaegu ilma vaarikateta.Mul on külmutatud vaarikad otsa saanud :( Ma leidsin sügavkülmast mustsõstraid, mustikaid, kirsse ja natuke leidsin vaarikaid ka. Kindlasti katsun suvel teha seda vaid vaarikatega. Vaarikad on ju mu lemmikud :)

Taigen:
225g võid
1 dl suhkrut
5 dl jahu
0.5 tl soola
o,5 tl soodat
o,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
2 dl kookoshelbeid

Täidis:
1 kg kohupiima
250 g hapukoort
4 muna
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
400 g vaarikaid (muid suviseid marju)

Sega omavahel taignaained purutaoliseks tainaks. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Täidise jaoks sega kohupiim, hapukoor, suhkur ja vanillsuhkur. Pudista suurem osa tainast ahjupanni põhjale. Vala peale kohupiimamass. Kata vaarikatega. Pudista peale ülejäänud tainapuru. Küpseta 30 minutit. Jahuta ja lõika ruutudeks.

esmaspäev, 22. veebruar 2010

Marineeritud räimed





Kuidagi väga kaua pole siia midagi jälle lisanud. Olen teinud küll nii ühte kui teist, kuid lisada pole nagu midagi. Vähemalt korra nädalas tuleb ju leivategu ette võtta. Lisaks torditellimused, mida natuke ikka on olnud ja on ka tulemas.
Peale vastlapäeva tuli idee, et teeks teiste pereliikmete tuju rõõmsaks ja praeks räimi ning marineeriks need ära. No muidugi on see kindla peale minek. Kas see on iroonia või lauslollus, aga ise ma neid ei söö. Nüüd panen siia üles retsepti, mille järgi mina seda teen. Retsepti algallikat ma küll öelda ei oska. Minul on see ühe soditud lehe peal :)


2 kg räimi
muna
jahu
soola
õli praadimiseks

Marinaad:
1 l vett
2-3 porgandit
2-3 sibulat
18-20 tera pipart
2-4 loorberit
1,5 tl suhkrut
2 tl soola
4 spl äädikat

Puhasta räimed. (Mina olen teinud fileedeks.) Pese kegelt külma veega läbi ning nõruta. Raputa soolaga üle ja lase veidi seista. Pane lahtilöödud munasegust läbi ning seejärel jahust. Prae kuumal pannil õlis. Tee nii kõigiga.

Keeda marinaad. Viilutatud porgandid ja sibulad panna veega keema. Lisa ka sool, suhkur, pipar ja loorber. Kui porgandid ja sibulad pehmed (võivad isegi natuke krõmpsuvad jääda), keera tuli alt ja lisa äädikas. Jahuta.

Kui räimed ja marinaad on jahtunud lao kaussi räimed ja vahele pane porgandeid ning sibulaid. Kõige lõpuks vala marinaad peale. Jäta mõneks tunniks kuni üleöö seisma.

laupäev, 6. veebruar 2010

Ingveriga šokolaadikook




Täna oli väga mõnus talvepäev. Sai käidud lastega kelgutamas (või noh, kas seda saabki kelgutamiseks pidada, kui mina vehin kaameraga mäe all ja lapsed ukerdavad mäel ning ma pean pidevalt keelama ja õpetama). Mäelt tagasi tulles panin pliidi alla tule, mulgikapsad pliidile podisema ning tahtsin küpsetada midagi magusat. Leidsin selle kerge retsepti Rõõmu küpsetamisest retseptikogust.
Lis sõi kohe kolm tükki :) Ise võtsin ka esimesele tükile ühe juurde. Pärast kahetsesin, et teed juurde ei teinud. Nii, et proovige, see ongi selle talve kook, mõnusalt ingverine. Teeb seest soojaks, et külmale ja lumerohkele talvele vastu panna ;)


Taigen:


150 g võid või margariini
3 muna
2,5 dl suhkrut
4 dl nisujahu
0,5 dl kakaod
0,5 sl jahvatatud ingverit
0,5 sl küpsetuspulbrit
1,5 dl piima

Katteks:

200 g toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
1-2 sl piima
1 tl jahvatatud ingverit (võib ka värsket 1sl riivitud ingverit kasutada)

Sulata rasvaine. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ning lisa munasegule. Lisa ka rasvaine ja piim ning sega taigen valmis. Vala taigen rasvainega määritud plaadile (30x40cm) ning küpseta 200 kraadi juures ahju allosas umbes 15 minutit. Lase jahtuda.
Valmista kate: sega toorjuust, tuhksuhkur ja piim ühtlaseks massiks. Lisa ingver. Vala kate koogile ja määri ühtlaselt laiali. Lõika kook umbes 30 ruuduks.