pühapäev, 20. detsember 2009

Kookosekuhjad, Baileys trühvlid ja Domino küpsistega trühvlid




Needki maiused tegin, et end mitte võlglasena tunda. Kuna ma ise pole klassikaliste trühvlite sööja, kuna neis on liiga palju õiget šokolaadi, siis katsetasin natuke teistsuguseid. Neid Domino küpsistega tegin eelmine aasta ka, aga pärit on need sellest blogist. Mul oli kogus teine, aga põhimõte on sama ja pildil on need mustad. Pistaatsiapähklitega on Baileys´e trühvlid ja valged on kookosekuhjad. Mulle need kõik meeldisid (tundub, et saajatele ka). Seega proovige järele teha. Kookosekuhjade retsept on võetud jällegi "Rõõmu küpsetamisest" ja Baileys trühvlid leidsin Kodukirja "Suupistete raamatust".

Kookosekuhjad
umbes 20 tükki

50 g võid või margariini
2 muna
1 dl suhkrut
200 g kookoshelbeid
Kaunistuseks:
75 g tumedat šokolaadi

Sulata või. Sega munad ja suhkur. Lisa kookoshelbed ja sulanud rasvaine. Tõsta supilusika abil kookosekuhjad küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpseta ahju keskosas umbes 15 minutit 175 kraadi juures. Lase natuke jahtuda enne kui kaunistust tegema hakkad. Sulata sokolaad ja tõsta iga kookosekuhi sulanud šokolaadist põhjapidi läbi. Aseta põhi üleval küpsetuspaberile tahenema.


Bailey´s trühvlid
umbes 25 tükki

250 g tumedat šokolaadi
100 g võid
1 dl vahukoort
2 sl Bailey´s likööri
peale:
kakaopulbrit või pähklipuru

Sulata hakitud šokolaad, või ja vahustamata koor kuumaveevannis. Sega, kuni segu on ühtlane. Tõsta tulelt ja lisa liköör. Jahuta toatemperatuurini ja pane seejärel vähemalt 2 tunniks külmkappi. Vormi massist teelusikaga pallid ja veereta käte vahel ümmarguseks. Kalla suurele taldrikule kakaopulber ja veereta trühvleid kakaos. (Mina veeretasin pistaatsia pähklipurus.) Kuni serveerimiseni hoia trühvleid õhukindlalt suletud nõus külmkapis.

Pähklipallid





Mul oli omamoodi "võlg" ja tahtsin selle kinni "maksta" erinevaid jõuluseid ja mitte nii jõuluseid näkse-suupisteid tehes. Üheks soolaseks suupisteks valisin need küpsised. Pean tunnistama, et olen korra neid ennegi teinud, aga need said enne otsa, kui pildistamise ideele tulin ;) Seega oli ju põhjust uuesti teha ja nüüd näiteks Kristel juba kibeleb neid tegema. Retsepti võtsin kaustast "Rõõmu küpsetamisest".

100 g võid või margariini
1,5 dl nisujahu
50 g riivitud parmesani
1 dl soolapähkleid

Sega toasoe või, jahu ja riivjuust ühtlaseks massiks. Lisa terved soolapähklid. Veereta väiksed pallikesed ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta ahju keskosas kaunilt kuldkollaseks, umbes 8 minutit, 200 kraadi juures.
Sellest kogusest peaks saama umbes 50 küpsist. Lisaks tahan ära märkida, et osale taignale võiks lisada chillipulbrit, siis on sellised vürtsikad pallid. Väga head, muidugi :)

pühapäev, 13. detsember 2009

Piparkoogid



Panen üles ühe retsepti, mis oli mu kadunud ja mille leidsin üles. Need on sellised minu maitsele piparkoogid. Piparkoogid peavad olema krõmpsud, mitte paksud pehmed pätsid. Ja need just sellised ongi! Ma muidugi ei tea, kus ma selle maha olen kirjutanud...

Taigen:
250 g siirupit või mett
100 g suhkrut
50 g margariini
2 tl. piparkoogimaitseainet
1 muna
400 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Siirup, suhkur ja rasvaine kuumutada segades keemiseni, lisa maitseaine ja klopi ained läbi. Jahtunud segule lisa lahtiklopitud muna ja kergitusainega segatud jahu.
Võimaluse korral lase taignal seista vähemalt järgmise päevani.

reede, 4. detsember 2009

Jõulune küpsisetort




Õnneks pole just palju vaja. Täna pani silma särama, kui nägin, et Laima ongi jälle müügile toonud küpsisevälimusega piparkoogid. (Ma mõni aeg tagasi juba nillisin poes ringi, et kas juba on?) No meenub kohe, kuidas nõukaajal sai Lätist käidud neid piparkooke toomas. Lehmakomme ka, neid õigeid. Ahjaa, lepatriinu karamellid olid ju ka veel. Ma nüüd muidugi ei tea, palju mina kaasas olin, aga vanemad käisid küll. Sellest ajast peale ma armastan neid piparkooke! No täna olin ma tagasihoidlik ja piirdusin 3 pakiga.
Juba koduteel hakkas mõte jooksma, et teeks seekord tordi. Mõeldud-tehtud. Vahele tegin kaks täidist. Ühes kasutasin vaarikamoosi (minu lemmik!) ja teises apelsinimoosi. Teate, mulle kui piparkoogisõbrale see tort väga maitses. Üllatus-üllatus. Soovitan mõnel minusugusel (piparkoogihullul) seda proovida. Mahendamiseks võib täidises kasutada ka kohupiima... Või lasta veel sealt edasi mõte lendama. Ma tahtsin piparkookide vahele just sellist natuke mahedamat, samas ikka maitsekat täidist.

3 pakki Selga piparkooke

Täidis vaarikamoosiga:
toorjuust (150g)
suhkrut maitse järgi
vaarikamoosi samuti maitse järgi
hapukoort 1 dl

Täidis apelsinimoosiga:
toorjuust (150g)
apelsinimoos, maitse järgi
suhkur, maitse järgi
hapukoor 1 dl

Kaunistamiseks šokolaadi

Valmistamine on imelihtne. Segad mõlemad täidiseained (erinevas kausis, Ilona). Laod alusele 3*4 küpsised, paned ühe kihi, siis küpsised teise täidise, jälle küpsised ja veelkord esimest täidist jne. (Ma sain mõlemi täidisega kaks kihti.) Paned seisma mõneks tunniks või üleöö. Pealmiseks kihiks jäi minul apelsinimoosiga täidis, mille peale tõmbasin juurviljanoaga laastud peale.