laupäev, 20. juuni 2009

Kilupirukad



Midagi lihtsamat ma ei oska enam välja pakkuda. Ammu isutas kilupirukate järele ja selle mõtte ajel ostsin lehttaina, karbi kilusid ning munad olin juba koju varunud. Ma pole veel päris selles eas, et peaksin mäletama nõukaaegseid kohvikuid kilupirukatega, aga mul oli kunagi töökaaslane, kes armastas neid pirukaid ning rääkis nendest ülivõrdes. Tänu temale ma neid aastaid tagasi maitsesin ning aeg-ajalt ma neid ikka teen kah. Nüüd proovige teiegi.

lehttaigen
kilu
keedetud muna
muna

Lase tainal sulada (st, kui sa oled sama laisk ja ostad ikka poest külmutatud kujul nagu mina). Puhasta kilud, keeda munad. Rulli taigen veidi jahusel laual laiali. Lõika ruutudeks. Pane ruudu keskele diagonaalis paar kilu, viil või paar keedetud muna ja tõsta kaks vastasnurka keskele kokku. Tee nii kõigi ruutudega. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda munaga. Pane eelnevalt kuumutaud ahju kuni pirukad on ilusad kuldkollased. Kraade võiks olla nii 225.

neljapäev, 18. juuni 2009

Ahjukartul ja variatsioonid

Mu õde juba ammu räägib, et ma paneks ikka neid asju kah, mida ma õhtusöögiks teen. Noh, et saada ideid. Tema ei pidavat niisuguste asjade peale tulema. Okei, ma panen, aga samas saan teda ka närvi ajada :D Talle nimelt ei meeldi kui pannakse "pane natukene", "näpuotsaga ühte ja teist"... Kuid söögitegemine ongi nagu loomine, eks. Ma muudmoodi lihtsalt ei oska.
Kuid nüüd söögist. Mõlemal juhul olen ahjukartuli kõrvale midagi veel ahju pistnud. Ühel juhul panin kanatiivad, paprika ning mugulsibula. Teisel juhul toorvorstid ja tegin tomatise kastme, mille valasin poole küpsemise ajal toidule. Peale läks parmesan ning ahjust tulles viskasin erinevaid ürte peale. Kõik ju ülilihtne ning väga maitsev. Sellise suvega lausa PEAB ahjus toitu tegema.




Kanaga ahjukartul:

kanatiivad
maitseained
kartul

õli

paprika

mugulsibul


Pane ahi soojenema 200-225 kraadi juurde. Kanatiivad maitsesta soovi järgi (sool ja pipar, aga võib ka broilerimaitseainet vms.) Kartul koorida, sektoriteks lõigata, kaussi panna veidi õli ja maitseaineid peale (ma panen ka kuivatatud ürte), segada ning nii kanatiivad kui kartul panna ahjuplaadile millel on küpsetuspaber all. Puhasta ka paprika, lõika suuremad ribad. Koori sibul ning lõika sektorid. Pane samuti ahjuplaadile. Aseta plaat ahju keskele. Lase küpseda veidi kui kartul hakkab värvi muutma võid segada ja lasta kõigel pruunika jume peale küpseda.



Toorvorstid ja tomatine kaste:

toorvorstid
kartul
tomatipasta

kaste
(mul oli tomatikaste seentega vms.)
sool

suhkur

ürdid

pipar

parmesan


Kartul maitsesta ära, pane ahjuplaadile. Toorvorstid lõika lahti ning pane samuti ahjuplaadile. Ahjaa, veidi õli võiks ahjuplaadile panna, aga tõesti vähekene, sest kartul on põhimõtteliselt õliga segatud... kindluse mõttes võiks. Pane ahjuplaat ahju 225 kraadi juurde. Samal ajal pane pannile tomatipasta, kuumuta korralikult läbi, siis veidi vett, lisa kaste ja maitsesta.
(Mul jäi päris normaalse paksusega kaste.) Kui toit on põhimõtteliselt valmis, aga võiks veel pruunistuda, siis vala kaste kartulite ja vorstide peale. Lase veidi küpseda kõige kõrgemal ahjusiinil. Kõige lõpuks puista üle parmesaniga. (Ma viskasin üle ka värskeid ürte.)

laupäev, 13. juuni 2009

Vaarika-pisarakook



Vihmase ilmaga on paras aeg teha üks grillimine, pesu pesta ning ka kooki küpsetada. Jah, grill oli väljas, toit sai seal ära küpsetatud (sel ajal isegi jäi vihm järgi) ja toas oli päris mõnus süüa :) Kook maitses hea. Õhuline ning suus sulav maiuspala. Pole üldse välistatud, et suvel saab seda veelgi tehtud. Kuna tegin suure plaaditäie, siis võtsin kõiki asju topelt.
(Ilona, katseta aga järgi. Sa saad sellega hakkama, ausalt.)

Muretaigen:
3 dl nisujahu
2 sl suhkrut
100 g võid või margariini
2 munakollast
2 sl külma vett

Kate:
1 liiter vaarikaid
1 sl kartulijahu
3 munavalget
1,5 dl suhkrut

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa munakollased ja jahu. Lõpuks lisa vesi. Suru taigen pirukavormi põhja ja äärtele. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Samal ajal vahusta munavalged suhkruga. Sega vaarikad kartulijahuga ja vala eelküpsetatud taignale. Kata pealt munavalgega ning küpseta veel 10 minutit, kuni kook on kreemika värvusega.

reede, 12. juuni 2009

Rabarbri-kookoskook



Kas te tõesti arvasite, et selleks aastaks on rabarbri kookidega ühelpool? Kas te teate palju mul rabarbrit aias kasvab? Juuube palju. Eile sai proovitud sellist kooki. (Retsepti sain kreeka-roomaaegsest Pere ja Kodu retseptivihikust.) Külalisele maitses väga. Plaan teinekordki teha. Seega julgen soovitada teistelegi. Eriti kookosesõpradele!

Taigen:
100 g margariini
1 dl suhkrut
1 muna
1 dl nisujahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl piima

Täidis:
4-5 dl rabarbritükke

Kate:
50 g margariini
0,5 dl suhkrut
2 dl kookoshelbeid
1 muna
1 tl vaniljesuhkrut

Vahusta toasoe margariin suhkruga. Lisa vahustades muna. Sega omavahel kuivained ja lisa koos piimaga taignasse. Sega niipalju, et taigen oleks ühtlane. Määri ümmargune lahtikäiv 24 cm läbimõõduga koogivorm rasvainega ja raputa üle kookoshelvestega. Vala taigen selle sisse, silu pind siledaks ja puista peale rabarbritükid. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 30 minutit. Sega omavahel kõik katte ained ja vala rabarbritele. Küpseta veel 15-20 minutit, kuni kook on pealt kuldkollane.

esmaspäev, 8. juuni 2009

Itaalia maaleib - ciabatta



Juba ammu võtan hoogu, et teen seda küpsetist. Ise veel mõtlesin, et kui keegi teine seda ei söö, siis söön ise kõik ära. Noh nii tugev ma muidugi pole. Kuigi täna sõin ühe pätsikese küll ise ära. Ega ma oskagi eriti suurt midagi lisada. Ma annaks maitsta, see räägib enda eest :) Juurde tegin küüslauguvõid murulauguga.
Tänusõnad jahu eest Kristelile!

25 g pärmi
5 dl vett
0,5 dl oliivõli
4 dl rukkipüüli
umbes 6 dl nisujahu
soola
kuivatatud ürte

Murenda pärm kaussi. Soojenda vesi ja oliivõli käesoojaks. Lisa sool, veidi kuivatatud ürte, rukkipüül ja suurem osa nisujahust. Sõtku taigent seni, kuni lööb kausi küljest lahti. (Ma pean nüüd üles tunnistama, et minul jäi see taigen suhteliselt selline, et käte küljes oli küll kenasti. Kausi küljest kah lahti ei löönud. Paningi peale mõningast sõtkumist ikkagi kerkima. Peale kerkimist oli parem, sõtkusin veidi jahu veel juurde ning vormisin pätsid valmis.)
Lase taignal soojas kohas kerkida umbes 30 minutit. Tõsta taigen jahuga ülepuistatud lauale ja sõtku ülejäänud jahu juurde. Jaga taigen 6-8 tükiks ja rulli umbes 10*20 cm suurusteks ristkülikuteks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Lase veel umbes 30 minutit kerkida. Eelsoojenda ahi 225 kraadile. Küpseta leibu ahju keskosas umbes 15 minutit. Tõsta küpsetusrestile jahtuma.