neljapäev, 23. aprill 2009

Kapsapirukas



Pühapäeval on just õige aeg süüa kapsapirukat, mida saab terve plaaditäis! Alati ei pea ju pannkooke tegema, eks. Kuigi.... peale kapsapirukat sõime pannkooke ka. (Piruka ootamise ajal oli päris paras aeg pannkooke küpsetada.)
Kuid mis kommentaare ma piruka kohta öelda oskan? Soojalt oli pirukas minu jaoks parim. Kui võtta proovifiltriks Lis, siis tema sõi ühe tüki ja rohkem ei tahtnud. Seega suured kapsapirukasõbrad, kui te pole seda pirukat enda jaoks avastanud, siis on viimane aeg. Mitte nii suured kapsapirukasõbrad minge õigel päeval külla, kus tehakse kapsapirukat. See võib teile meeldima hakata. Ausalt.

Põhi:
250 g margariini
250 g kohupiima või kodujuustu
5 1/4 dl jahu
0,5 tl soola
1 tl suhkrut

Kate:
1-1,5 kg värsket kapsast
200 g juustu
4 muna
2 dl hapukoort
1 tl soola
1 tl suhkrut
hakitud tilli

Sega kohupiim, toasoe margariin, jahu, sool ja suhkur ühtlaseks tainaks. Pane tainas veidikeseks külma. Haki kapsas peeneks ja hauta väheses vees poolpehmeks. Maitsesta soola, suhkru ja hakitud tilliga. Nõruta hautatud kapsas sõelal kuivaks. Suru tainas ahjuplaadi põhjale ja äärtele. (Omavahel öeldes polnud see just kõige meeldivam. Tainas oli suhteliselt kõva ning proovi seda ühtlaselt kena kiht plaadile saada.... Ilona see on vihje sulle. Mõtle enne korralikult järgi, kas sa ikka proovid seda teha.) Jaga nõrutatud kapsas ühtlaselt tainale. Riivi juust ja puista kapsale. Sega munad ja hapukoor ning vala ühtlaselt kattele. Küpseta 200 kraadises ahjus 20-30 minutit.

Kohupiimaküpsised



Viisin kokku retsepti ja kapis ootava kohupiima. Kokku tuli tulemus, mis lastele maitses. Olen juba öelnud, et pole ise suurem asi kohupiimasööja, aga isegi mina sõin mitu tükki. Tegelikult ma nendega päris rahule ei jäänud. Minu meelest jäid tuimaks ja kõvaks. Teist korda tehes lisaksin veidikene sidrunimahla ka. Kui see teine kord üldse kunagi tuleb. (Noh, mitte nüüd nii, et üldse ei kõlvanud süüa vaid alati tahan midagi uut proovida.)

100 g kohupiima
50 g võid või margariini
50 g suhkrut
1 klaas jahu
vanilliini

Koostisained segada taignaks, vormida väikesed küpsised ja küpsetada need ahjus kuldpruuniks.

kolmapäev, 15. aprill 2009

Kohupiima-kirsikook



Lihavõtetest jäi kohupiima üle ja nii otsides rakendust saigi selline kook tehtud. Olgu muidugi mainitud, et ma olen see loll, kes "küpsetatud" kohupiima ei söö. Kõik kohupiimasaiad, korbid ja muu selline võib olemata olla, aga kohupiimaga magustoidud on küll väga head. Tagasi tulles selle koogi juurde, siis ma arvan selle koogi "päästis" see, et kohupiim on toorjuustuga pooleks. Pean tunnistama, et hommikukohviga on see lihtsalt jumalik. Arvestades veel, et väljas on kevadehõng ja selline hommikusöök kohviga.... nagu paradiis. Te peate selle järgi proovima. (Lõpetan enne, kui tuleb ood kohupiimale :) )

Põhi:
1 pakk Juubeli tordipulbrit
175 g võid

Täidis:
500 g maitsestamata toorjuustu
500 g kohupiima
5 muna
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
400 g külmutatud või kompotikirsse

Kuumuta ahi 175 kraadini. Näpi tordipulber ja või purutaoliseks massiks. Sega omavahel toorjuust, kohupiim, munad, suhkur ja vanillsuhkur. Võita 26-28 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi ja servad. Pudista 2/3 tainapurust vormi põhja. Vala peale kohupiimamass ja kata kirssidega. Pudista peale ülejäänud tainapuru. Küpseta 1 tund ja 30 minutit. Jahuta täielikult ja hoia kuni serveerimiseni külmikus. Kui valmistad koogi suurel küpsetusplaadil, küpseta seda 200 kraadises ahjus 35 minutit.

Kohupiimakook




Kuna lihavõttelauale sobivad hästi kohupiimatoidud, siis tegin minagi ühe koogi. Päris sellist retsepti ei leidnud, mida vaja ja nii tegin ise mingi retsepti kokku :) (Jaa, jaa, ma tean Ilona, et sinu jaoks on see täitsa ulme :D) Tegelikult on kõik ülimalt lihtne. Proovige järgi!

Põhi:
200 g küpsiseid
75-100 g võid

Täidis:
200 ml vahukoort
500 g kohupiima
200 g toorjuustu
suhkrut
25 g želatiini
vaniljesuhkrut

Kate:
konservvirsikuid
1,5 dl kompotivedelikku
2 tl želatiini
kollane toiduvärv

Põhja jaoks tegin küpsised katki, segasin sulavõiga ning surusin lahtikäivasse vormi, mille olin eelnevalt küpsetuspaberiga katnud. Panin täidise tegemise ajaks külma.
Täidise jaoks vahustasin vahukoore. Kohupiima ja toorjuustu segasin suhkrutega. Panin želatiini paisuma külma veega ja sulatasin želatiini. Veidi lasin jahtuda ja segasin kõigepealt kohupiimasegu sisse želatiini ja lõpuks vahustatud vahukoore. Valasin küpsisepõhjale.
Peale hakkasin kohe meisterdama roose virsikutest. No lõpuks oli segu täitsa kõva ja ma olin täitsa kuri, aga noh eemalt vaadates võib aimata, et tegu on roosidega. Ehk. (Ilona, sa võid virsikud kenasti õhukesteks viiludeks lõigata ning kenasti peale laduda.) Kes ei viitsi roosidega mässata võib laduda lihtsalt virsikud peale.
Katteks paisutasin jällegi želatiini, sulatasin. Valasin kompotivedeliku kaussi, kuhu lisasin väikese tilga kollast toiduvärvi, segasin juurde veidi jahtunud želatiini ning tõstsin lusikaga vedeliku virsikute peale. Terveks ööks külma ja hommikul oli kook söömiseks valmis.

pühapäev, 5. aprill 2009

Banaani-hapukoorekook




See üks vana retsept, mida vahepeal sai päris palju tehtud. Nüüd pole aastaid teinud. Kui ma ennemalt kaunistasin selle koogi nagu tordi ära, vahukoore, kohupiimapasta ning muude asjadega, siis nüüd lähenesin uutmoodi. Panin peale šokolaadi ja toorjuususegu ning nonparellid. (Kadi, see võiks Timo sünnipäevalauale sobida küll :D)

Taigen:
1 klaas hapukoort
1 klaas suhkrut
1 klaas jahu
1 tl soodat


Täidis:
2 banaani
1 klaas hapukoort

Kaunistamiseks enda soovi järgi midagi.

Segad kõik ained omavahel. Jahu võiks enne soodaga ära segada. Ennemalt tegin väiksema vormiga ning kaks korda, st et põhjad eraldi. (Eraldi põhju tehes võid teisele põhjale 2 spl. kakaod lisada.) Seekord ma valasin suurele plaadile, aga mitte päris äärest ääreni. Peale küpsemist lõikasin pooleks nii, et sain kaks kihti. Seekordse lõpptulemusega ma väga rahul! Valad küpsetuspaberiga vooderdatud plaadile. Küpsetad 200 kraadi juures 10 minutit. Peale põhjade jahtumist (olenevalt, kas teed siis kaks eraldi või lõikad ühe pooleks) paned kahe kihi vahele täidise, milleks purustad banaanid ning segad hapukoorega. Koogi peale võid panna igasugust kraami nagu ma eelnevalt ütlesin. Mina seekord siis šokolaadi ja toorjuustusegu. (Sulatasin šokolaadi mikrolaineahjus, samal ajal segasin toorjuustu kausis pehmemaks ning valasin sulanud šokolaadiga segamini.) Ideaalis võiks see kook üle öö külmikus olla. (Kuna ma tahan ideaalset tulemust, siis ma nii teinud olengi :D Seega jään vastuse võlgu, mis siis saab kui kohe sööma hakata :D)

reede, 3. aprill 2009

Küpsetuskotis kana riisiga





Mulle näib, et ilmatu pikk aeg pole siia midagi lisanud. Pole muidugi midagi sellist teinud, mida ehk teised kah tahaksid teha. Selle retsepti lubasin juba ammu panna üles. Pühendusega Ilonale. See nii lihtne toit, et surad kõik kotti kokku ja ise jõuad seni aelata voodis ja oodata, millal söök valmis saab. Ma ütlen juba ette ära, et "Palun sõber." :D


400 g broileri kintsu või poolkoiba punases marinaadis (ma võtsin Säästust marineeritud kanakoibi)
3 dl riisi (risoto)
1 l puljongit (1 liiter vett ja 2 puljongikuubikut)
2 porgandit

1 sibul

1 punane paprika (Ilona, see jäta välja, otseloomulikult)

1 sl tomatipastat

1 tl paprikapulbrit


Tükelda porgand, paprika ja sibul. Vala järjest asjad küpsetuskotti. Kõige lõpuks puljong. Sule kott ja loksuta kergelt läbi ning aseta ahjupannile, lõika peale väike pilu. Küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni tund. (Originaalretseptis on 45 minutit, aga kuna mul polnud õige riis, siis pere tahtis veidi pudedamat riisi saada.)