esmaspäev, 24. november 2008

Juustukook lehmakommidega




Kuna pidin maale minema ja lubasin midagi kaasa küpsetada, siis jälle ma kaalusin, mida teha. Ei saanudki otsima korralikult hakata, kui nägin "Naistelehes" selle koogi retsepti. Vaatasin, et selline hea rammus suutäis. Kartsin, et tuleb liiga imal magus, aga tuli oodatust parem. Kommentaaride järgi võib arvata, et teen seda teinekord veel :)
Muidugi pean ära veel märkima oma hirmu želatiini ees, aga sain hästi hakkama. See annab julgust uusi asju želatiiniga katsetada.


Põhi:
160 g kondenspiimamaitselisi küpsiseid
90 g võid
100 g lehmakomme

Täidis:
200 g lehmakomme
400 g maitsestamata toorjuustu
4 dl vahukoort
400 g kohupiimapastat
1 spl vanillsuhkrut
1 dl suhkrut
5 želatiinilehte
5 spl vett

Purusta küpsised ja koogipõhja sisse mõeldud lehmakommid, sega juurde sulatatud või. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ja äärtele ning tõsta külma. Vahusta koor. Pane želatiinilehed 10 minutiks likku ja tükelda täidise jaoks lehmakommid. Kuumuta vesi keemiseni. Pigista želatiinilehed külmast veest kuivaks, lahusta kuumas ja jäta jahtuma. Vahusta toasoe toorjuust suhkru ja vanillsuhkruga. Lisa vahustatud kohupiimapasta ja vahustatud koor. Sega hulka kommitükid ja nirista sisse jahtunud želatiin. Pane täidis koogipõhjale ja jäta kook kuni üleöö külmikusse.
Serveeri kastmega. Selle võid teha nii, et sulatad 150 g lehmakomme 200 ml vahukoores nõrgal kuumusel.

neljapäev, 20. november 2008

Apelsinimuffinid šokolaadiglasuuriga





Noh, tegelikult tahtsin neid muffineid kiiruga teha, kuna retsept jäi üks päev silma, et emale kohvi kõrvale pakkuda. No välja kukkus nii nagu alati. Muffinid said valmis siis kui ema juba läinud oli :D Poiss tahtis just siis süüa saada ja nii söötsin last. Aga siit tuleb retsept, mida võite julgelt proovida. Minu laps tahab kindlasti neid veel saada!


125 g võid või margariini
3 muna
2 1/2 dl suhkrut
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1/2 dl lahjendamata apelsinimahla (riivisin 1 apelsini koore ja pressisin mahla ka)
1 dl piima

Glasuur: 200 g tumedat šokolaadi, 1 sl toiduõli


Lülita ahi sisse 200 kraadile. Sulata rasvaine ja lase jahtuda. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa munavahule ja sega ühtlaseks. Lisa apelsinimahl, piim või kohvikoor ja jahtunud rasvaine ning sega taigen valmis. Määri muffinite küpsetusplaadi vormid või pabervormid rasvainega. Täida vormid 3/4 ulatuses taignaga. Küpseta muffineid ahju keskosas umbes 15 minutit. Lase natuke jahtuda, enne kui muffineid ettevaatlikult vormidest välja tõstad. Jahuta.
Valmista glasuur. Sulata šokolaad koos õliga kuumal vesivannil või mikrolaineahjus. Kasta muffinid sulanud šokolaadi sisse või määri šokolaad pintsliga muffinitele. Lase taheneda.

teisipäev, 18. november 2008

Pitsasai ja magus sai





Ma ei suutnud end taltsutada ja tegin suure küpsetamise esmaspäeva. No kogused polnud iseenesest suured, kumbagi tuli kaks. Aga kui sul on 8 kuune poisiklutt "abiks", siis on suhteliselt keeruline pärmitainast küpsetisi teha :) Samas ma ei kurda. Ainuke jama oli selles, et sööjaid polnud, kuna meie issi läks ära
karupepusse :D ja nii me tegime sundsöömist. Kuid, kas ma siis soovitaksin teistel kah proovida? No soojalt oli ikka parim... mmm... Kui pärmitainast ei karda, siis loomulikult proovi ära. Prooviks nüüd mingi retsepti moodi asja kah kirja panna.

Taigen:
450 g jahu
3 spl. suhkrut
50 g margariini
1 muna
25 g pärmi
1 klaas vett
näpuotsaga soola
klaas rosinaid

Tegin nagu ikka pärmitaina, ainult kaks kogust, ühele panin rosinaid teisele mitte. Ja ühest tainast tegin siis kaks stritsli mõõtu ja välimusega küpsetist.

Pitsasaia täidis: sink, sibul, marineeritud kurk, ürte (pitsamaitseainet) ja väheke majoneesi.

Pitsasaia täidiseks hakkisin singist, sibulast, marineeritud kurgist väikesed kuubikud ja segasin hulka väheke majoneesi ning ürte. Kui olin taina keskele parja koguse täidist pannud, siis raputasin riivjuustuga üle, seejärel keerasin kokku ning panin peale munaga määrimist veel riivjuustu.

Magusa saia täidis: kooritud riivitud õun, suhkru-kaneelisegu. Peale raputamiseks puru (jahu-suhkur-margariin).

Magusa saia täidise panin samuti lahtirullitud taina keskele. Lappisin kokku ning tegin pooleks ning keerutasin kokku. Pealt määrisin munaga ja puistasin puru peale.

Lasin kerkida enne kui ahju panin. Ahju kraadiks valisin veidi üle 200 kraadi ja lasin küpseda, kuni tundus valmis olevat :)

teisipäev, 11. november 2008

Sibulapirukas



Originaal pealkiri on pirukal "Tervislik sibulapirukas" (võtsin selle raamatust "100 pirukat", aga ma pidin selle ebatervislikuks tegema. Mulle näis, et sinna peale passiksid hästi suitsuliha ribad ning riivitud juust. Kuigi nüüd pirukat maitsnuna arvan, et teeksin järgmine kord ikka ilma suitsuliha ja juustuta. Sibulasõbrale on see pirukas kohustuslik! Ahjaa, kuna mul kaerahelbeid kodus polnud, siis asendasin selle osa täistera nisujahuga.

Põhi:
1 dl kaerahelbeid
1 dl jahu
1 dl riivitud porgandeid
100 g margariini
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola

Täidis:
3-4 sibulat
1 spl võid
2 dl piima
2 muna
0,5 tl soola

Sega riivitud porgand kaerahelveste, pehme margariini ja eelnevalt soola ning küpsetuspulbriga segatud jahuga. Suru tainas ümmarguse 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele. Pane pooleks tunniks külma. Samal ajal lõika sibulad ketasteks ja prae võis kuldkollaseks. Klopi munad lahti, sega hulka piim ja sool. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 15 minutit. Laota tainale sibularattad ja kalla peale muna-piima segu. Küpseta 180 kraadises ahjus veel 20 minutit.

esmaspäev, 10. november 2008

Õuna-kohupiima purukook




Selle koogi küpsetasin selleks, et saata Soome emale ja teistele samas elamises olevatele inimestele (et nad kah seal paksuks läheksid :D) kooki. Olen tööl seda veidi teise retsepti järgi küpsetanud, kuid kodus tegin esimest korda. Nii lihtne ja väga maitsev. Vaadake kes räägib, ise ei söö kohupiimakooke, aga seda ma sõin mitu tükki ära.... (külm talv pidi ju tulema :D)
Soomes võeti see kook kah hästi vastu. Nii, et eks seda saab teinekordki teha. Soovitan teilegi ;)


Põhi:
6 dl nisujahu
2 dl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
200 g võid või margariini

Täidis:
4 õuna
500 g kohupiima
200 g hapukoort
1 dl suhkrut
1 sidruni koor ja mahl
4 muna


Haki taina komponendid ühtlaseks massiks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pudista sellest 3/4 tainast.
Vahusta munad suhkruga, sega hulka kohupiim, riivitud sidruni koor ja mahl ning hapukoor, vala taignale. Koori ja viiluta õunad ning lõiks õhukesteks viiludeks. Lao kohupiimamassile. Puist peale ülejäänud 1/4 tainast ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 30-40 minutit.

pühapäev, 9. november 2008

Vaarika-juustukook


Otsisin mina siis koogiretsepti, mida isadepäevaks teha. Endal juba isutas ammu juustukoogi järele. No ja parim viis kiusatusest vabaneda on sellele järele anda, eks :D (Juba Oskar Wilde teadis seda :D) Leidsin selle retsepti laste kokaraamatust. Lihtne oli see küll, ei saa salata. Sega kõik kokku ja pane 1,5 tunniks ahju. Aga ega ma päris rahule selle koogiga ei jäänud. See puhtalt minu enda viga muidugi. Mul ei olnud peale panna värskeid vaarikaid ja külmunuid ma ei tahtnud ning ega vist poleks sobinudki, jääksid sellised plönnid. Ühesõnaga jäi mu kook "paljaks" :D

Põhi:
150 g kaeraküpsiseid 80 g sulatatud võid 2 sl fariinsuhkrut

Kate:
800 g maitsestamata toorjuustu 4 muna 2,5 dl suhkrut 2 tl vanillsuhkrut

Marjapüree:
2,5 dl vaarikaid 2 sl suhkrut

Kaunistamiseks:
vaarikaid

Pane ahi 165 kraadi juurde soojenema. Valmista ette 24 cm lahtikäiv koogivorm, see küpsetuspaberiga vooderdades.
Purusta küpsised katki ja sega suhkru ja sulavõiga ühtlaseks massiks. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ja äärtele ning küpseta ahjus 10 minutit. Lase jahtuda senikaua, kuni valmistad katte. Katte jaoks vahusta toasoe toorjuust, lisa mikserdamist jätkates ükshaaval munad ja suhkur. Sega hulka vanillsuhkur, vala segu vormi küpsisepõhjale. Töötle marjad koos suhkruga ühtlaseks püreeks, tõsta sellest lusikaga koogile väikesed kuhjad. Keeruta püreed juustutäidises nii, et saad vahvalt kirju tordi. (Ma panin mõne terve vaarika kah segu sisse :)) Küpseta ahju keskosas 1,5 tundi. Tort peab jääma üsna vetruv. Jahtudes tort taheneb ning jääb mõnusalt mahlane. Lase seista kindlasti üleöö. Serveerides kaunista värskete marjadega, nendega saad katta ka jahtudes juustukattesse tekkinud lõhed.

laupäev, 8. november 2008

Küpsisetort



Enda arvates mõtlesin ma selle ise välja, aga võib olla on ikka enne kah kusagil üles täheldatud :) See küpsisetort on nii lihtne, et pühendan selle Ilonale :D Tort tuleks kindlasti teha eelmine päev valmis, siis jõuab kenasti imbuda. Torti nüüd juba maitsnuna võin vahelduseks soovitada küll. Eriti neile, kellele šokolaad meeldib. Noh nagu mina :) (Eile tellisin jõuluvanalt "Kuldse šokolaadiraamatu") Suvel tehes ma paneksin peale kaunistuseks mõne maasika või vaarika... mmm.



Ilona, pane nüüd hästi tähele :P

Poest tuleb tuua 3 pakki Kalevi šokolaadiküpsiseid ja pool liitrit hapukoot. (vähemalt ma arvan, et niipalju mul seda pakis oli :D) Soovitavalt kõige paksem hapukoor mis saada on, sest asi laguneb muidu koost. (Minul oli "Ekstra" hapukoor)

Magustasin veidikese suhkruga hapukoore ära ja hakkasin küpsise kihte kandikule panema. Ikka küpsised ja siis hapukoor, kuni sain päris mitu kihti. Peale purustasin ära kõik katkised küpsised, mis pakis olid.Panin külmkappi hommikut ootama.
Nii lihtne see oligi.

Tegelikult mõtlesin siin kirjutamise ajal, et see kõlab nagu küpsise kräsupea. Kusagilt on retsept silma jäänud, aga teinud pole. Seega võib veel kaunistada näiteks sulatatud šokolaadi peale valades... maitse asi, kas valget või tumedat.... või miks mitte mõlemat ;)

esmaspäev, 3. november 2008

Õuna-halvaakook



Eile katsetasin ära siis sedasorti õunakoogi. Nii nagu retsept ütles, serveeri soojalt koos vaniljejäätisega.... oli see parim. Järgmisel päeval oli äär kuidagi kuiv, aga arvan, et see tuli sellest, et ääred jäid mul paksud. (Tegin väiksemasse vormi, kui raamatus öeldud.) Igal juhul sai selleks korraks halvaaisu täis :)

Tainas:
225g võid
1 1/2 dl suhkrut
2 muna
5dl jahu

Täidis:
700g hapukaid õunu
200g halvaad

Määrimiseks: muna+ 1 sl piima

Pealeraputamiseks: 2 sl suhkrut

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa munad ja vahusta veidi veel. Sõelu juurde jahu ja sega ühtlaseks. Keera tainas kilesse ja hoia külmkapis vähemalt üks tund kuni üleöö.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Koori õunad, eemalda südamik ning viiluta.
Rulli 2/3 tainakogusest kergelt jahusel laual ümmarguseks kettaks (5cm suuremaks kui vormi läbimõõt). Suru tainas 26 cm läbimõõduga võitatud koogivormi põhja ja äärtele. Lao õunaviilud tainale ja puista vahele peenestatud halvaad. Nüüd kata ülejäänud õunaviilude ja halvaaga.
Järelejäänud tainas rulli koogivormi suuruseks kettaks ja tõsta täidisele. Pintselda üle muna-piimaseguga ja riputa üle suhkruga. Küpseta 45 minutit. Serveeri soojalt vanillijäätisega.