neljapäev, 30. oktoober 2008

Biskviittordid



Panen lihtsalt erinevate tortide pilte, mida teinud olen. Põhimõte kõigil üks, kahe biskviidi vahele on pandud kohupiima-vahukoore segu, pealt kaunistatud nagu fantaasia parasjagu lubab. Ma isegi ei kavatse valetama hakata, kuipalju ma midagi panen :D Kõik oleneb ju tordi suurusest. Tavaliselt kahte ühesugust torti ma kah teha ei oska.

Banaanikeeks


Üks päev pesin nõusid ja mõtlesin, et peaks täna midagi küpsetama, magustoiduks või nii. Hakkasin siis peast läbi laskma, mida küpsetada. Midagi liiga keerulist ei tahaks, samas ei taha midagi tavalist, mida alati tehtud saab (näiteks pannkooke). Nägin banaane aknalaual ning turgatas pähe, et võiks banaanikeeksi teha. Kuna Kadi pidi minu juurest läbi tuiskama enne lõunamaale lendamist siis tahtsin tallegi pakkuda, aga no inimesel oli ju niiiiiii kiire. Keeks tuli välja nagu keeks ikka. Järgmine kord võiksin peale šokolaadi sulatada. Retsepti võtsin "Pere ja Kodu" retseptilisast.


2 banaani (mida küpsemad, seda parem)

175g võid või margariini

1,5dl suhkrut

3 muna

4dl nisujahu
2tl küpsetuspulbrit

2tl vanillsuhkrut


Vajuta banaanid kahvliga püreeks. Vahusta toasoe rasvaine suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega küpsetuspulber jahuga, lisa tainale, pane hulka ka vanillsuhkur. Lõpuks sega hulka purustatud banaanid. Vala tainas võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud keeksivormi. Küpseta 180 kraadi juures 40-50 minutit, kontrolli tikuga küpsust. Lase keeksil 10-20 minutit vormis jahtuda ning kummuta välja.

kolmapäev, 22. oktoober 2008

Šokokaadikook


Minule pidi külla tulema Kadi oma Timmuga. Tulidki. Selleks tähtsaks sündmuseks tegin kahte sorti kerget salatit ning elu esimese šokolaadikoogi. No salatid salatiteks, tulid välja nagu tavaliselt, aga kook oli mulle suureks üllatuseks super. Ma pole julgenud teha, kuna arvasin, et tuleb liiga vänge. Retsepti juures on öeldud, et serveeri pisut jahtunud vanillijäätise või vahukoorega, aga kohvi kõrvale oli samuti hea. Omamoodi on võib olla see kasuks, et pole enne proovinud... muidu ma juba veereks :D Nüüd juba mõtted liiguvad, et mis puhuks uuesti seda teha võiks. Ahjaa, retsepti võtsin "100 kooki2".


200g võid
2 1/2 dl suhkrut

2tl vanillsuhkrut

4 muna

250g tumedat šokolaadi

2 tl küpsetuspulbrit

3 dl jahu

1/2 tl soola

2 dl kohvikoort



Sulata kastrulis või ja šokolaad. Lisa ühekaupa ja pidevalt vahustades munad. Sega juurde suhkur ja koor. Sega omavahel kuivained ning sõelu šokolaadisegusse. Sega läbi ja kalla võitatud ning jahuga ülepuistatud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga vormi. Küpseta 175 kraadi juures 50 minutit. Küpsemise lõüupoole võid koogi katta fooliumiga. (Mina seda ei teinud.) Peale raputasin läbi peene sõela kakaopulbrit.

esmaspäev, 20. oktoober 2008

Laisa inimese soolane ja magus :)



Siin siis näide, et vahel ma eriti laisk ja võtan vaid sügavkülmast taina ning teen soolase täidise ning magusaks kõlbab õun ideaalselt. Sedakorda oli minu selline küpsetemine tingitud sellest, et mul ütles sügavkülm ülesse, kus tainas ning seened sees :) Õunu leidsin veel puu alt.





Soolane pirukas
Selge see, et seda täidist võib vastavalt kapi sisule muuta. Mina panin kaks mugulsibulat, mille praadisin, panin juurde ribadeks lõigatud suitsusingi ja lõpuks võtsin sügavkülmast kukeseened. Põhjaks rullisin pärmi-lehttaigna lahti, panin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõikasin terava noaga väiksed ruudud peale, et tainas mullitama ei hakkaks ning eelküpsetasin. Peale küpsetamist panin segu tainale ja raputasin kogu plaadi riivjuustuga üle. Panin veel ahju, kuni juust sulas ja ääred kuldseks läksid.

Magus õunasai

Tainaga talitasin samamoodi. Eelküpsetatud põhjale ladusin õunaviilud (võiks ära koorida) puistasin üle kaneeli-suhkruseguga ning viskasin ka peotäie rosinaid peale. Ahju seniks kui kuldne välja näeb :)

reede, 17. oktoober 2008

Soolase täidisega muffinid

Neid pirukaid olen korra proovinud teha. Külla tulid Ilona ja Edgar. Minu meelest õnnestusid päris hästi. Kuigi loll on vist teha siis soolast, kui mul sellised külalised, kes minu magusaid küpsetisi nillivad :D Mina, kellele ei maitse sinihallitusjuust, leidsin et need muffinid on küll selle juustuga väga head. (Teine toit, kus ma seda söön on pasta kana ja sinihallitusjuustuga, aga see selleks :D) See retsept on võetud ajakirjast "Anne", kus neid muffineid teeb kultuuriminister Laine Jänes isiklikult :)

750g lehttainast
150g Nõo pitsakatet
100g riivjuustu
50g sinihallitusjuustu
100ml kohvikoort
1 muna
1 väike konserv ananassitükke

Kuumuta pliidil koor, lisa mõlemad juustud ja lase sulada. Tõsta pott pliidilt, jahuta pisut ja lisa segule muna. Seejärel sega hulka pitsakate ning ananassitükid. Sega korralikult. Rulli lehttainas lahti ja lõika 10*10 suurused ruudud. Aseta lehttaina ruudud muffinivormidesse. Kalla igasse vormi segu just parasjagu vormi ääreni. Suru taina nurgad neljaks kokku. Küpseta eelnevalt kuumutatud ahjus 200 kraadi juures 30 minutit. Kaunista petersellilehekestega.

Vastlakuklid





Vot kuklid on küll sellised asjad, mida ma ise tegelikult ei söö :D Või noh, enda tehtud ma ühe maitsen ikka ära. Ma ei söö vahukoort ja seepärast jäävadki kuklid minu poolt söömata. Aga teen korra aastas neid hea meelega. See retsepti järgi tehes, tulevad kuklid mõnusalt kardemonised ja teate milline lõhn veel on.... mmm.

5 dl piima
50g pärmi

1 tl soola

2 dl suhkrut

1tl vanillsuhkrut

2 tl kardemoni

16 dl jahu

200 pehmet võid


Vahele:

8 dl vahukoort

1 1/2 dl tuhksuhkrut

1 tl vanillsuhkrut


Määrimiseks:
muna

Peale:
raesuhkrut, tuhksuhkrut

Kuumuta piim käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega juurde vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni taigen lööb käte küljest lahti. Kata kauss rätikuga ja lase taignal kerkida soojas umbes pool tundi.
Kuumuta ahi 225 kraadini. Sõtku taigen alla ja kummuta kergelt jahuga ülepuistatud lauale. Sõtku veel veidi ja vormi 25 ümmargust pallikest. Pane kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel 5 minutit kerkida. Määri lahtiklopitud munaga ja puista peale raesuhkrut. Küpseta 10 minutit ja lase rätiku all jahtuda. Vahusta vahukoor, tuhksuhkur ja vanillsuhkur tugevaks vahuks. Lõika jahtunud kuklitelt ülemine osa pealt ära ja pritsi kondiitripritsiga või tõsta lusikaga peale vahukoort. Puista üle rae-ja tuhksuhkruga.

Piparkoogid


Mis jõulud need ilma piparkookideta on? Selliseid pole olemaski. Vähemalt minu jaoks. Ja minu ema jaoks. Ta ikka pidevalt kiidelnud, et võib kasvõi suvel neid süüa. Sel emadepäeval tegin talle piparkooke :D Sõi küll. Viimati tegin siis sellise retsepti järgi. Ning varsti tuleb jälle see aeg, kui ma selle retsepti järgi piparkooke teha saan.

250g küpsetusmargariini
2dl väikese kuhjaga suhkrut

1,5dl tumedat siirupit

2sl piparkoogimaitseainet

2muna
1sl soodat

0,5tl soola
8dl jahu


Mõõda rasvaine, suhkur, siirup ja maitsesegu keedunõusse, lase segades korraks keema tõusta ning seejärel täielikult jahtuda. Mikserda segu kohevaks ja lisa energilist vahustamist jätkates kordamööda toasoojad munad. Sega sooda ja sool jahuga ning sega tainasse. Hoia kinnikaetult jahedas vähemalt järgmise päevani. Rulli tainas õhukeseks ja riputa peale suhkrut, suru see tainarulliga kergelt sisse. Küpseta piparkooke 175 kraadi juures umbes 6 minutit.

neljapäev, 16. oktoober 2008

Võileivatort singi ja juustuga





Ma arvan, et minu blogi eripäraks hakkab olema see, et ma ei tea kunagi koguseid (kui ma just retsepti järgi ei tee) ning pidev selle ära märkimine :D Ma teen ju silma järgi. Pole vajadust olnud, et mõõdaks ära, kui palju midagi panin. Sama seis on ka selle võileivatordiga. Mul pole aimu kah, palju mul ühte või teist asja kulub. Kuid torti on minult tellitud ja sünnipäevadel palutud :)

röstsaia
vormileiba (mina võtan tavaliselt musta leiva)

Juustutäidis:
riivitud juustu
punane paprika
majoneesi

Singitäidis:
keedusinki
marineeritud kurki
majoneesi

Niisutamiseks: puljongit kuubikust

Kaunistamiseks:
värsket kurki, tomatit, paprikat, redist, maitserohelist, riivsaia.... no tõesti mida iganes :D


Kõigepealt teen puljongi valmis, et jõuaks jahtuda, kuni muuga mässan. Teen täidised. Juustu täidise jaoks lõikan paprika hästi väikesteks kuubikuteks, segan riivitud juustu ja majoneesiga ühtlaseks massiks. Singitäidise jaoks lõikan singi ja kurgi imeväikesteks kuubikuteks, segan samuti majoneesiga ühtlaseks.
Lõikan saial ääred maha nii enam vähem ühesuurusteks tükkideks. Laon tordialusele. Niisutan puljongiga sai ära. Panen peale juustusegu. Lõikan leival samuti ääred maha, enam vähem ühesuurused ruudud, laon juustusegu peale. Niisutan ka leiva. (Mina olen isegi puljongist läbi pannud terve leivaviilu, sest leib on tihkem ja nii imbub paremini läbi) Panen peale singisegu. Siis hakkan kaunistama. Tavaliselt määrin õhukese kihi majoneesi külgedele. Sinna peale olen pannud värske kurgi viile püsti ja ka röstitud riivsaiaga olen üle raputanud. Aga ega vist pole mõtet eriti kirjeldada, kuidas kaunistada, eks seda vaatab igaüks ise, kuidas fantaasia lendab :) Võiks veidi seista, siis imbub korralikult läbi. Ning siis head isu :D

Variatsioon rullbiskviidiga















Rullikaid teen ma küll igasuguseid või tegelikult püüan katsetada erinevate täidistega, kuigi täidise põhikomponendiks on siiani jäänud kohupiim (pasta) ning vahukoor. Selles retseptis, mille siia kirja panin, proovisin esimest korda toorjuustu. Mulle meeldis. Need, kes sõid, neile samuti :) Panen erinevate rullikate pilte siia, milliseid teinud või vähemalt niipalju kui arvutist leian :D





Biskviit:
5 muna, 5spl suhkrut, 5spl jahu.

Täidis: toorjuust, kohupiim, suhkrut veidi, vahukoor.

Lisaks veel: murakamoos ja amaretto.

Teen tavalise biskviitpõhja, vahustades munavalged eraldi, suhkru munakollastega vahule, segan juurde jahu ning tõstvate liigutustega segan vahutu löödud munavalged juurde. Küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile laiali ning ahju. Biskviidi jahtumise ajal teen täidise. Täidise jaoks vahustan kõigepealt vahukoore. Panen kaussi toasooja toorjuustu, lisan kohupiima, natuke suhkrut (et segu veidi magusam oleks) ja kui kõik ühtlaseks segatud lisasin õrnalt segades pool vahukoorest. Jahtunud põhja niisutan kergelt amarettoga (mina segasin veidi keedetud vett juurde, st lahjendasin nii :D), määrin kerge kihi murakamoosi ja selle peale toorjuustu täidise. Keeran rulliks. Tõstan serveerimisalusele ja katan pealt vahukoorega. Lisaks leidus mul konservvirsikuid, millest tegin roosid :) Paar melissi lehte olid samuti kaunistuseks sobivad. Kui täidise jaoks vajaminevate ainete kogustest rääkida, siis tuleks arvestada, et kogu täidis rulli vahele ära mahuks. Pole mõtet üle pingutada :) Aga nagu tavaliselt ei oska ma kogustest eriti rääkida :D Pigem lähtuda, et toorjuust põhiline ja mahendamiseks panin juurde kohupiima ning vahukoore.

Šokolaadiruudud


Neid ruute tahtsin ära proovida just ahvatleva pildi pärast. Ma pole veel siiani ühtegi šokolaadi kooki teinud, see siis esimene katsetus. Ma ei pidanud jälle pettuma. Peale esimest korda olen mõned korrad veel teinud neid. Kui piisavalt ära ei niisuta, siis võivad ruudud liiga kuivad jääda, aga kannatas teine päev kohvi kõrvale süüa küll :)




Tainas:
2 muna
1 1/2 dl suhkrut
2 1/2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl lahustavat kohvi
3 spl kakaopulbrit
150g võid
2-3 spl seesamiseemneid



Immutamiseks: 3/4 dl kanget kohvi


Glasuur:
2 dl tuhksuhkrut
1/2 tl vett
mandlilaaste



Vahusta munad suhkruga. Sega omavahel kuivained ja sulata või. Lisa kergelt segades muna-suhkruvahu hulka. Määri ümmargune koogivorm või 24 x 24 cm vorm rasvainega ja puista üle seesamiseemnetega. Vala tainas vormi ja küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit. Immuta jahtunud kooki kohviga. Lõika väikesteks nelinurkadeks. Soovi korral sega kokku tuhksuhkrust ja veest glasuur ning tõsta seda veidi igale ruudule. Puista üle mandlilaastudega.

Kodujuustu-tomatipirukas


Ma isegi ei mäleta, kus ma selle retsepti võtsin, aga tahtsin oma lemmikud- tomatid ja kodujuust- ühes pirukas ära katsetada. Üldse ei kahetse. Seda võiks süüa ka suvel kerge roana või siis grill-liha juurde.




Põhi:
3dl nisujahu,
100g võid
1 muna
1sl külma vett
näpuotsatäis soola


Täidis:

2 muna
0,5-1tl soola
5sl hapukoort
350g kodujuustu
500g kirsstomateid
100g riivitud juustu (soovitavalt mozzarellat)
1tl punet või basiilikut
veidi musta pipart
oliivõli


Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema. Haki või ja jahu purutaoliseks massiks suure kööginoaga või sega köögikombainis. Lisa muna, sool ja vesi, sega ühtlaseks. Suru tainas 26cm läbimõõduga pirukavormi, põhja ja äärtele. Pane täidise valmistamise ajaks külma. Täidise jaoks klopi munad vispliga lahti. Lisa sool ja hapukoor, sega hulka kodujuust. Vala segu tainale ning puista üle riivitud juustuga. Poolita tomatid ja laota segule. Jahvata pipraveskist peale veidi musta pipart. Maitsesta soola ja punega. Nirista tomatitele teelusikaga oliivõli. Küpseta ahjus 30-40 minutit, kuni pirukas on pealt kuldkollane. Lase veidi jahtuda ja lõika viiludeks.

kolmapäev, 15. oktoober 2008

Tuunikala pirukas


Sel kevadel avastasin enda jaoks soolased pirukad. Alguse sai sellest, et käisin Kristini juures ja tema pakkus mulle seda pirukat. Niiiii hea oli. Loomulikult koju tulles ma tahtsin järgi proovida. Ja täpselt sama hea tuli :)

Põhi:
100g võid
3 dl jahu
2 spl. vett
1 tl. soola

Täidis:
2 spl. õli
3 küüslauguküünt
1 suur sibul
1 purk tuunikala õlis
1/2 tl soola
1/4 tl musta pipart
3-4 tomatit
2 tl kuivatatud basiilikut või pitsamaitseainet
1 dl riivjuustu

Peale:

2 dl kohvikoort
2 muna
1/2 tl soola
1/4 tl musta pipart

Sega omavahel või ja jahu, lisa vesi ja sool ning sega kiiresti taignaks. Suru tainas võitatud 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele ning küpseta 10 minutit. Haki sibul ja küüslauguküüned ning kuumuta õlis, kuni sibul muutub läbipaistvaks. Lisa kurnatud tuunikala, maitsesta 1 tl. basiiliku, soola ja pipraga ning kalla segu tainale. Viiluta tomatid ning lao kalasegule. Puista ülejäänud basiilik ja pool riivjuustust. Sega koor, munad, sool ja pipar. Kalla segu täidisele ja puista peale ülejäänud juust. Küpseta 225 kraadi juures 30 minutit.

Rabarberi-hapukoorekook


No minu vaieldamatu lemmik rabarberi kookide seas! Aga plaan on proovida sama retept ära õuntega. Soovitan kõigile ;)



Põhi: 100g võid, 1d suhkrut, 1 muna, 3dl jahu, 1tl küpsetuspulbrit

Kate:
500g rabarbereid, 0,5dl suhkrut


Täidis:
2 muna, 4spl suhkrut, 1tl kaneeli, 2dl hapukoort



Sega pehme või suhkruga, lisa muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Suru tainas võiga määritud 24-26cm läbimõõduga põhja ja äärtele. Tükelda (või lase lapsel seda teha :)) rabarberivarred, sega suhkruga ja laota tainale. Sega munad suhkruga. Lisa hapukoor ja kaneel, sega korralikult läbi ja vala rabarberitele. Küpseta 200 kraadi juures 30-35 minutit.

Kaneelisaiad

















Pühapäeva hommikul tuli isu kaneelisaiade järgi, nii võtsingi ü
le 100 aasta pärmitaina tegemise ette. Sellest kogusest tegin pooled kaneeliga ja teise poole täidisesse jätsin kaneeli panemata ning panin vaniljesuhkru. Peale tegin tuhksuhkrust ja veest glasuuri. (Vist nimetatakse seda nii :D)

Tainas:
1/4 liitrit piima 25g pärmi 50-75g suhkrut (mina panin 0,750 dl) 75g võid 1/2 tl soola 400-500g jahu

Täidis:
4-5 spl. sulatatud võid 100g suhkrut 2 tl. kaneeli määrimiseks muna

Valmista pärmitaigen ja lase 30-45 minutit kerkida. Valmis tainas rulli õhukeseks, pintselda sulavõiga, puista peale suhkru-kaneelisegu. Keera tihedalt rulli. Rull lõika 2-3 cm paksusteks tükkideks ja pane küpsetuspaberiga kaetud plaadile või pabervormidesse. Lase kerkida umbes 30 minutit, määri munaga. Küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks.

Napoleoni kook


Kuna ma ise seda kooki ei söö, siis on raske kommentaare jagada :) Kuid sööjate arvamused on igati positiivsed. Külalised unustavad tavaliselt viisakuse ära ja söövad kohe mitu-mitu tükki :D


Põhi:

300g võid

500g jahu

1 klaas külma vett

1 muna

veidi soola


Kreem:

2 liitrit piima
2 klaasi suhkrut

6 muna

10 spl. jahu

vaniljesuhkrut


Haki või jahuga sõmeraks, vala juurde klaas vett, muna ja sool. Sega ühtlaseks ning pane mõneks ajaks külmkappi. Seejärel jaga tainas 8 osaks. Ükshaaval rulli lahti, pane plaadile, torka kahvliga auguliseks, küpseta 5-10 minutit 250 kraadi juures. Jahuta. Kreemi jaoks pane piim paksupõhjalisse potti (jäta alles klaas piima), lisa juurde 1 klaas suhkrut ja lase keema. Samal ajal löö munad kaussi lahti, pane teine klaas suhkrut juurde, vahusta veidi, lisa jahu ning see klaas piima, mille järele jätsid. Sega ühtlaseks. Kui piim keema läinud, lisa segades munamass. Kuumuta keemiseni, aga ära keema lase (muna läheb muidu tükki!). Võta pliidilt, lisa vaniljesuhkur ja jäta jahtuma. Vahepeal segades, et nahka peale ei tuleks. Kui kreem jahtunud, hakka kooki kokku panema. Tainaplaat alla, kreem vahele ja nii paned, kuni jääb järele 1 plaat, aga kreem saab kõik otsa :) Viimase tainaplaadi teed katki ja paned peale puruks. Ongi valmis. Mina tavaliselt teen eelmine õhtu valmis, sest rahvale meeldib läbiimbununa see rohkem.